Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.02.2016

Câteva zeci de companii au participat la un Forum de afaceri moldo-român, ce s-a desfășurat în cadrul Expoziției Fabricat în Moldova

Câteva zeci de companii au participat la un Forum de afaceri moldo-român, ce s-a desfășurat în cadrul Expoziției Fabricat în Moldova

România a devenit principalul partener comercial al Moldovei, dar ne dorim să devină și principala sursă de investiții în afacerile din Moldova, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, în cadrul Forumului de afaceri moldo-român, desfășurat miercuri în cadrul Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”. Potrivit lui Valeriu Lazăr, experiența României, care a trecut prin procesul de asociere și aderare la Uniunea Europeană, poate fi extrem de utilă atât autorităților, cât și antreprenorilor din Republica Moldova. În spiritul parteneriatului excelent între sistemele camerale din Moldova și România, am încercat să oferim împreună o nouă platformă pentru dialog între întreprinderile din cele două state, pentru a oferi oportunități de a extinde afacerile bilaterale, a subliniat Lazăr.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, a declarat, la rândul său, că România este o poartă către Uniunea Europeană, o piață cu un PIB în valoare de 18 mii de miliarde de dolari. Oficialul a subliniat că România a beneficiat de fonduri europene în valoare de 35,5 miliarde euro, în timp ce contribuția țării la bugetul comunitar abia de s-a ridicat la 11 miliarde de euro.

În acest sens, Daraban a exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin întreprinderilor moldovenești prin întreaga infrastructură de business deținută de CCI România – întreprinderea specializată în expoziții din București, Romexpo, sau Rominvent, una dintre cele mai importante agenții de protecție a proprietății industriale din România, etc. Potrivit lui Daraban, volumul comerțului bilateral în 10 luni ale anului 2015 a depășit 1,035 miliarde dolari, iar exportul din Moldova a depășit în premieră valoarea de 400 de milioane de dolari. Totodată, Mihai Daraban a subliniat că întreprinderile moldovenești sunt foarte active în România, fiind înregistrate peste patru mii de companii cu capital moldovenesc, ce au un capital subscris de peste 34 milioane de dolari.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a declarat că prioritatea Guvernului de la Chișinău este restabilirea încrederii mediului de afaceri și a partenerilor de dezvoltare prin reforme hotărâte, care să recupereze întârzierile din ultimii ani. Oficialul a salutat prezența oamenilor de afaceri români la expoziția „Fabricat în Moldova”, pe care a calificat-o drept un test al durabilității economiei și a potențialului de export al țării. „Anterior, companiile multinaționale priveau Moldova ca pe o suburbie a pieței din CSI, acum însă lucrurile se schimbă și centrul de comandă al multor multinaționale ce operează și în Moldova se mută la București”, a declarat Calmâc.

Ambasadorul României în Moldova, Marius Lazurcă, a apreciat că schimburile comerciale bilaterale au atins un grad înalt de maturitate, fiind diversificate și cu valoare adăugată înaltă. Oficialul a precizat că economiile celor două țări au crescut sincronizat, iar în anul 2014 față de anul 2009 volumul comerțului bilateral a crescut de 4 ori.

Potrivit CCI, forumul de afaceri a continuat cu întâlniri B2B, în cadrul cărora oamenii de afaceri au făcut schimb de informații și oferte comerciale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus