Trimite e-mail | Printeaza
IT
10.02.2016

Numărul licențelor de utilizare a canalelor/frecvențelor radio pentru rețelele și serviciile de comunicații electronice eliberate în anul 2015 aproape s-a dublat

Numărul licențelor de utilizare a canalelor/frecvențelor radio pentru rețelele și serviciile de comunicații electronice eliberate în anul 2015 aproape s-a dublat

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a eliberat anul trecut, la solicitarea furnizorilor, 48 de licențe de utilizare a canalelor și frecvențelor radio în scopul furnizării rețelelor și serviciilor publice de comunicații electronice, cifră care depășește cu 92 % numărul licențelor acordate de ANRCETI în anul 2014. ANRCETI a mai reperfectat opt licențe deținute de furnizori pentru extinderea ariei de furnizare a serviciilor. Aceste date se conțin într-un raport al ANRCETI privind licențele de utilizare a resurselor limitate din domeniul comunicațiilor electronice eliberate în anul 2015.

Conform raportului, creșterea înregistrată anul trecut se datorează, în mare parte, reînnoirii a 27 de licențe de utilizare a frecvențelor UHF (470 – 694 MHz) pentru serviciile de televiziune  analogică terestră, care expirau la 17 iunie 2015, când urma să fie finalizată tranziția de la televiziunea analogică la cea digitală. Astfel, la cererea furnizorilor serviciilor de difuzare și retransmisie a programelor audiovizuale de televiziune terestră analogică ale căror licențe tehnice expirau, ANRCETI a eliberat licențe noi pentru a se asigura continuitatea serviciilor respective (TV terestră în format analog), cu condiţia că această activitate nu va produce interferențe semnalului sistemelor de televiziune digitală din țară și din statele vecine.

În același an, ANRCETI a mai eliberat 17 licențe pentru difuzarea programelor audiovizuale pe cale radioelectrică terestră (pentru utilizare FM), două licențe de utilizare a frecvențelor în benzile 800 și 900 MHz pentru furnizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice mobile celulare și două licențe de utilizare a canalelor/frecvențelor radio în banda 470 – 694 MHz pentru organizarea și operarea primelor două multiplexe naționale (multiplexele A și B) de televiziune digitală terestră.

Cele două licențe pentru utilizarea frecvențelor în benzile 800 și 900 MHz au fost eliberate în decembrie 2015 companiei Orange Moldova, desemnată câștigătoare a concursului pentru acordarea licențelor de utilizare a frecvenţelor radio disponibile în benzile 800, e900, 2100, 2600 şi 3400 – 3800 MHz, concurs desfășurat de ANRCETI în perioada 25 septembrie – 23 noiembrie 2015. Licențele au un termen de valabilitate de până la 5 noiembrie 2029 și oferă dreptul de a utiliza frecvenţele respective în regim de neutralitate tehnologică. Pentru obținerea licențelor compania Orange Moldova a achitat la bugetul de stat echivalentul în lei moldovenești a 11 mil. 905,2 mii euro (252 mil. 203,8 mii lei), sumă care reprezintă valoarea cumulată a taxelor de licență, stabilite prin hotărâre de Guvern.

Celelalte două licențe - pentru utilizarea frecvențelor radio în banda 470 – 694 MHz în scopul operării multiplexelor naționale A și B – au fost eliberate ÎS „Radiocomunicații” prin încredințare directă, cu titlu gratuit, procedură stabilită în Programul privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea digitală, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 240 din 08.05.2015. Licența pentru operarea multiplexului A a fost eliberată în luna iunie 2015, iar cea pentru operarea multiplexului B – în decembrie 2015. Termenul de valabilitate a celor două licențe este de cinci ani.

În anul 2015, ANRCETI a mai eliberat, la cererea furnizorilor, 39 de licențe pentru utilizarea resurselor de numerotare în scopul furnizării rețelelor și serviciilor publice de comunicații electronice. În baza acestor licențe ANRCETI a atribuit furnizorilor respectivi peste 433,9 mii de numere de telefon. La începutul anului 2016, furnizorii de pe această piață dețineau împreună peste 7,9 milioane de numere atribuite de ANRCETI.

Conform legislației în vigoare, canalele/frecvențele radio și resursele de numerotare pentru furnizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice sunt resurse limitate aflate în proprietatea publică a statului și sunt gestionate de către ANRCETI. Aceste resurse sunt atribuite de către ANRCETI, la solicitare, furnizorilor în baza procedurii de eliberare a licenţelor de utilizare a canalelor/frecvențelor radio și a celei de eliberare a resurselor de numerotare. Furnizorii utilizează resursele atribuite pentru furnizarea rețelelor și serviciilor publice de comunicaţii electronice, anunță Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media a ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus