Comitetul de supraveghere al Programului de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1 a aprobat, astăzi, finanțarea a 98 de proiecte investiționale în sumă totală de 19 milioane lei.
Din numărul total de 217 dosare depuse pe parcursul anului 2015, Comitetul a aprobat finanțarea a 98 de proiecte în domenii precum agricultură, creșterea animalelor, construcții, transport, servicii ș.a. Din numărul total de întreprinderi 62% activează în sectorul agricol, 10% în industria prelucrătoare, servicii – 28%.
Viceprim-ministrul, Octavian Calmâc, ministrul Economiei, a menționat că Programul PARE 1+1, se bucură de un interes sporit din partea lucrătorilor migranți și a rudelor acestora, fapt confirmat de numărul în creștere a cererilor de finanțare. Dacă la începutul Programului, în anul 2012 erau înregistrate 280 de cereri de participare, la sfârșitul anului 2015 numărul acestora a atins cifra de 1598.
”Prin susținerea proiectelor investiționale a migranților nu doar dezvoltăm mediul de afaceri din țară, dar și reîntoarcem potențialul uman acasă, în special tinerii. Despre acest fapt ne confirmă și analizele efectuate, din care am constatat că 49,5% din cererile de finanțare sunt depuse de întreprinderile nou-create, iar 51,5% sunt întreprinderi în extindere, iar după categoria de vârstă 50% din administratorii afacerilor sunt cu vârsta până la 35 ani”, a spus ministrul Economiei.
Iulia Iabanji, directorului Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), a declarat că lucrătorii migranți care intenționează să investească remitențele în implementarea celor 98 de proiecte de afaceri au muncit în 14 state, inclusiv UE, CSI, SUA ș.a. Cele mai multe întreprinderi au originea capitalului propriu în Italia și Federația Rusă (cu respectiv 46% și 25% din totalul cererilor). 53 din solicitări au parvenit de la migranții care s-au întors acasă, iar 45 au fost create de rudele acestora. Totodată, din cele 98 de entități, 35 de întreprinderi sunt create de femei.
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, Comitetul a decis lansarea colectării cererilor de finanţare nerambursabilă în cadrul Programului „PARE 1+1” pentru anul 2016.
Potrivit unui studiu realizat de ODIMM, pe parcursul derulării Programului PARE 1+1 a fost facilitate accesul la finanțare pentru 612 întreprinderi, care au efectuat investiții în economie de 350 mln. lei, dintre care 133 mln. lei constituie suma granturilor transferate în cadrul Programului.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.02.2016Comitetul PARE 1+1 a aprobat finanțarea a 98 de proiecte investiționale în sumă totală de 19 milioane lei
Comentarii (0)