Prioritățile Președinției Germaniei la OSCE și calendarul de acțiuni prevăzute în 2016 în procesul de reglementare a conflictului transnistrean au fost discutate în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu Reprezentantul Special al OSCE,Cord Meier-Klodt.
Speakerul a apreciat rolul de mediator al OSCE în procesul de reglementare a conflictului transnistrean și a exprimat determinarea autorităților de la Chișinău de a susține eforturile Președinției Germaniei la OSCE în dinamizarea reglementării diferendului.
”Sperăm că inițiativele preconizate vor aduce și rezultate pentru recuperarea încrederii și relansarea negocierilor pe diferite dimensiuni. Sperăm ca în această primăvară să avem un progres avansat în problematica transnistreană. Președinția Germaniei la OSCE poate fi marcată cu rezultate foarte bune”, a declarat Andrian Candu.
Potrivit Speakerului, e necesar de relansat dialogul la nivel interparlamentar între Chișinău și Tiraspol, cu sprijinul OSCE. Totodată, Andrian Candu a precizat că, în relațiile cu regiunea transnistreană, se impun pentru început o serie de măsuri pentru consolidarea încrederii, care ar viza soluționarea unor subiecte ce țin de activitatea întreprinderilor din regiune, transportul feroviar, telecomunicațiile, diplomele de studii, mobilitatea academică și bursele internaționale, problematica dosarelor penale, extinderea SMURD etc. Președintele Parlamentului consideră că aceste subiecte ar trebui incluse pe agenda următoarelor discuții în formatul ”5+2” și ”1+1”.
”Contextul global și cel regional sunt de așa natură încât să ne ajute pe noi să devenim o poveste de succes în soluționarea conflictului transnistrean”, a menționat Andrian Candu.
La rândul său, Cord Meier-Klodt a declarat că Președinția Germaniei la OSCE încurajează autoritățile din Republica Moldova să continue dialogul în procesul de reglementare transnistreană. Totodată, Reprezentantul Special al OSCE a menționat că Președinția Germaniei la OSCE va oferi Republicii Moldova deplinul sprijin necesar pentru a revigora procesul de reglementare în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
”Președinția Germaniei la OSCE nu crede că ar putea soluționa în câteva luni un conflict care există de mai bine de 20 de ani, dar putem înregistra niște progrese care vor transforma procesul de reglementare transnistreană într-o istorie de succes. Aceasta și este una din prioritățile Președinției Germaniei la OSCE și a Ministerului de Externe al Germaniei. Dorim să facem acest lucru pentru binele oamenilor, pentru prosperitatea lor și pentru o viață mai bună”, a precizat Cord Meier-Klodt, aflat în prima sa vizită în Republica Moldova în calitate de Reprezentant Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană în cadrul Președinției Germaniei la OSCE pe parcursul anului 2016.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.02.2016Prioritățile Președinției Germaniei la OSCE, discutate de Speakerul Andrian Candu cu Reprezentantul Special al OSCE, Cord Meier-Klodt
Comentarii (0)