Trimite e-mail | Printeaza
IT
29.02.2016

Furnizorii serviciilor de telefonie mobilă utilizează 92 la sută din numerele atribuite acestora de către ANRCETI

Furnizorii serviciilor de telefonie mobilă utilizează 92 la sută din numerele atribuite acestora de către ANRCETI

În anul 2015, gradul de utilizare a numerelor de telefonie mobilă atribuite furnizorilor de către  Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a atins cifra de 92%, cu trei puncte procentuale mai mult decât în anul 2014.  Furnizorii serviciilor de telefonie mobilă au utilizat peste 5 mil. 662,3 mii de numere din cele 6 mil.150 mii de numere atribuite acestora de către ANRCETI, arată Raportul cu privire la monitorizarea utilizării resurselor de numerotare în anul 2015, document publicat astăzi pe pagina web oficială a ANRCETI.

Cu referință la numerele de telefonie fixă, raportul precizează că din cele peste 1 mil. 701,9  mii de numere atribuite de ANRCETI au fost utilizate 1 mil. 218,6 mii sau 71,6%. Autorii raportului explică decalajul semnificativ între gradul de utilizare a celor două tipuri de numere de telefonie prin creșterea cererii pentru telefonia mobilă, care oferă consumatorilor un spectru mai larg de servicii, pe fundalul diminuării cereri pentru serviciile de telefonie fixă.

În raport se mai arată că din cei 43 de furnizori deţinători de resurse de numerotare 38 - și-au onorat obligația de prezentare a rapoartelor privind utilizarea resurselor de numerotare în anul 2015, obligaţie stabilită de Procedura privind administrarea resurselor  de numerotare telefonică, aprobată prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRCETI nr. 58 din 21 decembrie 2010. ANRCETI notează că cei cinci furnizori care nu și-au onorat obligația respectivă,  dar și trei furnizori care nu au activat numerele alocate în termen de cel mult un an de la data atribuirii acestora, așa precum cere Procedura menționată mai sus, riscă să fie sancționați.
 
Potrivit datelor ANRCETI, până la finele anului 2015, furnizorilor le-au fost atribuite în total peste 7 mil.  944,7 mii de numere. Ponderea cea mai semnificativă o au numerele pentru rețelele și serviciile publice de telefonie mobilă – 77,41% (sau 6 150 000 numere). Numerele pentru telefonia fixă au o pondere de 21,42% (sau 1 701 910 numere), iar celelalte tipuri de resurse de numerotare au cumulativ o pondere de 1,17% (sau 92 845 numere).

ANRCETI gestionează resursele de numerotare telefonică din Planul Naţional de Numerotare şi le atribuie, la cerere, în baza licenţei, furnizorilor de reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice, care le utilizează pentru necesităţi proprii, le oferă abonaţilor săi sau altor persoane autorizate să presteze servicii publice, anunță Serviciul de informare şi comunicare cu mass – media a ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus