Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, l-a primit astăzi, 14 aprilie 2016, pe vice-ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Lilian Darii, aflat la Bucureşti pentru o rundă de consultări politice bilaterale regulate, se arată într-un comunicat al MAE român.
Ministrul Lazăr Comănescu a remarcat evoluţiile pozitive înregistrate în ultimele luni în ce priveşte promovarea reformelor în Republica Moldova şi a îndemnat la menţinerea unui ritm alert pe mai departe, cu precădere în domeniile justiţiei, luptei împotriva corupţiei şi ameliorării cadrului investiţional şi mediului de afaceri. Este nevoie ca rezultatele de până acum să fie consolidate, printr-un efort consecvent şi credibil care să meargă spre profunzime, spre aspectele de ordin structural, în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor. Ca şi până acum, România va acorda întreg sprijinul necesar pentru acţiunile de reformă şi de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, avute în vedere de Guvernul Republicii Moldova. Ministrul Lazăr Comănescu a adăugat că progresele pe aceste teme sunt direct relevante pentru întrunirea, în perioada următoare, a condiţiilor necesare transferării primei tranşe a creditului de 150 de milioane de euro oferit de România.
În cadrul rundei de consultări la nivel de adjunct al ministrului afacerilor externe, secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, şi vice-ministrul Lilian Darii au inventariat activităţile politico-diplomatice în pregătire până la finele anului în curs şi au convenit asupra oportunităţii de intensificare a contactelor la toate nivelurile administraţiei celor două state. Daniel Ioniţă a subliniat sprijinul diplomatic constant şi consistent al României pentru parcursul european al statului vecin şi a propus coordonarea iniţiativelor celor două părţi, pentru a asigura vizibilitate sporită, pe agenda europeană, pentru tematica Republicii Moldova.
În planul cooperării concrete, secretarul de stat Daniel Ioniţă a evocat angajamentul consistent, de durată al statului român în sprijinul dezvoltării de ansamblu a Republicii Moldova şi racordării concrete a acesteia la România şi la Uniunea Europeană. Este deja în derulare un pachet cuprinzător de proiecte, cum ar fi interconectările energetice, extinderea mecanismului SMURD peste Prut, asistenţa în sfera infrastructurii educaţionale sau a reabilitării unor instituţii culturale reprezentative din Republica Moldova. Este necesară, pe mai departe, implicarea autorităţilor celor două state, pentru menţinerea unui ritm de lucru care să asigure încadrarea în termenele convenite.
Secretarul de stat Daniel Ioniţă şi vice-ministrul Lilian Darii au inventariat proiectele de asistenţă pentru dezvoltare finanţate de România şi implementate în Republica Moldova, care răspund necesităţilor de construcţie şi asistenţă instituţională, consolidării patrimoniului cultural comun şi aşteptărilor cetăţenilor statului vecin. A fost menţionat transportul, în curs, al ajutorului umanitar acordat de România pentru cetăţenii Republicii Moldova.
În cadrul convorbirilor la nivel de adjunct al ministrului afacerilor externe au fost abordate, de asemenea, teme legate de situaţia regională, mediul de securitate aferent Republicii Moldova şi dosarul transnistrean. Secretarul de stat Daniel Ioniţă a subliniat necesitatea reluării cât mai rapide, fără precondiţii, a procesului de negociere în format „5+2”, dedicat reglementării politice a problemei transnistrene.