Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a participat astăzi la lansarea Fondului pentru buna guvernare a Guvernului Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, care pe parcursul anilor 2016 -2017 va aloca peste 5 milioane de euro pentru implementarea a 8 proiecte în țara noastră.
Potrivit ministrului Economiei, faptul că Republica Moldova este parte a Fondului respectiv, inițiat anul trecut pentru susținerea statelor din Parteneriatul Estic - R. Moldova, Ucraina, Georgia, Bosnia și Herțegovina și Serbia, denotă că țara noastră are o cooperare forte bună cu Guvernul Marii Britanii, iar lansarea acestor opt proiecte indică asupra stabilirii unui nou nivel, mult mai avansat, în relațiile de colaborare dintre două state, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Octavian Calmîc a specificat că cele peste 5 milioane de euro, alocate pentru implementarea proiectelor, vor fi redirecționate pentru reformarea celor mai sensibile sectoare, inclusiv lupta împotriva corupției, îmbunătățirea mediului de afaceri, reforma justiției, a sectorului financiar-bancar, energetic, consolidarea administrației publice locale, etc. ”Agenda de reforme este axată pe implementarea Acordului de Asociere și celui de Liber schimb, care reprezintă la moment liniile directorii pentru reformele interne, îmbunătățirea mediului de afaceri, atragerea investițiilor, etc.” a spus viceprim-ministrul Octavian Calmîc.
La rândul său, Sir Simon McDonald, secretar de stat, șef al Serviciului Diplomatic al Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord, a menționat că autoritățile britanice intenționează să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova, inclusiv prin implementarea celor opt proiecte de reformare a unor domenii cheie pentru țara noastră. ”Vom conlucra cu autoritățile pentru a reduce corupția, sărăcia și instabilitatea. Este foarte importantă transparența și reforma sectorului bancar, vom îmbunătăți cadrul legal împreună cu Banca Națională. Și reforma justiției este necesară pentru ca cetățenii să-și recapete încrederea în sistemul de drept”, a precizat oficialul britanic.
Pe parcursul celor doi ani urmează a fi implementate proiectele legate de crearea unui ghid de individualizare a pedepselor pentru cazurile de corupție, asistență pentru noul Departament de Monitorizare a Transparenței Acționariatelor creat la Banca Națională pentru stabilirea procedurilor interne de activitate a structurii, asistență pentru dezvoltarea Agenției Regionale de Dezvoltare creată recent în Găgăuzia, acordarea suportului analitic pentru un sistem fiscal optim, administrarea responsabilă a cheltuielilor publice, diversificarea mediului mediatic din Moldova, etc.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.04.2016Marea Britanie va finanța implementarea a 8 proiecte în Republica Moldova
Comentarii (0)