În perioada 14-17 aprilie a.c., delegația Republicii Moldova reprezentată de ministrul Finanțelor al Republicii Moldova, Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea și consilierul guvernatorului, Marin Moloşag a participat la şedinţele de primăvară de la Washington ale FMI şi ale Grupului Băncii Mondiale. Oficialii au fost prezenți în calitate de guvernator la Grupul Băncii Mondiale din partea Republicii Moldova, guvernator și, respectiv, guvernator alternativ la Fondul Monetar Internaţional din partea țării noastre.
Evenimentele în cauză au constituit o oportunitate importantă pentru discuţii de interes global între reprezentanţi ai conducerii de vîrf de la bănci centrale şi ministere ale finanţelor, ai sectorului academic şi ai celui privat, membri ai organizaţiilor societăţii civile din diferite ţări.
Potrivit Băncii Naționale din Moldova, discuțiile principale desfășurate au fost centrate pe progresele activității FMI și a Grupului Băncii Mondiale. Agenda întrunirilor a cuprins, de asemenea, subiecte, cum ar fi perspectivele economiei mondiale, politici spre implementare, perspectivele activității FMI, resursele acestuia și aspecte ce țin de guvernare, precum și programe de eradicare a sărăciei și efecte ale asistențelor financiare.
În cadrul întîlnirilor bilaterale, oficialii Republicii Moldova au purtat convorbiri cu managementul FMI și cel al Grupului Băncii Mondiale, cu departamente responsabile pentru țara noastră. Tematicile abordate au vizat cadrul macroeconomic, aspecte ale politicii monetare și ale celei fiscale, sectorul financiar-bancar și programul de reforme în derulare. De asemenea, s-a discutat despre faptul că autoritățile Republicii Moldova urmează să adreseze către FMI o invitație pentru o misiune în scop de negociere a unui program de cooperare.
Întrevederile cu alți parteneri de dezvoltare – UE, Tresoreria SUA, BERD, BEI, Corporatia Financiară Internațională ș.a. s-au axat pe impulsionarea cooperării reciproce în diverse domenii.
Oficialii Republicii Moldova au participat și la ședințele Constituenței Olandei /Belgiei din cadrul FMI și al Grupului BM, alături de reprezentanții altor state membre: Armenia, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Georgia, Israel, Luxemburg, Macedonia, Muntenegru, Olanda, România și Ucraina. Dezbaterile au reflectat, in principal, evoluția economiei globale. Mesajul central în acest sens a ținut de gestionarea mai eficientă a așteptărilor și implementărilor unui mix de politici cu un accent mai pronunțat pe reforme structurale și politici fiscale.
Şedinţele de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale reprezintă o posibilitate unică de a valorifica experienţa diverselor ţări în domeniile dezvoltării economice, stabilităţii financiare şi rezistenţei la provocările aferente, în contextul globalizării.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.04.2016Oficiali ai Republicii Moldova au participat la ședințele de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional și Grupului Băncii Mondiale
Comentarii (0)