Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.04.2016

Facturi mai mici la energia termică pentru proprietarii apartamentelor cu încălzire autonomă din blocurile care dețin sisteme termice colective

Facturi mai mici la energia termică pentru proprietarii apartamentelor cu încălzire autonomă din blocurile care dețin sisteme termice colective

Cabinetul de Miniștri a aprobat în ședința de astăzi o serie de modificări și completări la Regulamentul cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor locative, comunale și necomunale. Documentul are caracter temporar, fiind valabil până la aprobarea Metodologiei de calcul a coeficientului în funcție de zonele de amplasare a apartamentelor în interiorul blocului.
 
Potrivit amendamentelor, deținătorii centralelor de încălzire autonomă, care s-au deconectat de la sistemul termic colectiv, vor plăti pentru energia consumată în cadrul blocului până la 10%, în loc de 20% calculate în prezent. Modificările vin să răspundă numeroaselor adresări ale consumatorilor din municipiile Chișinău și Bălți.
 
Argumentul principal al deciziei este că 20% din costul unui metru pătrat este o povară financiară pentru deținătorii de centrale autonome de încălzire, deoarece facturile achitate de ei pentru consumul de gaze naturale sunt mult mai mari decât cele ale consumatorilor conectați la sistemul centralizat.
 
Astfel, din momentul adoptării, proprietarii de cazane termice autonome din cadrul blocurilor conectate la sistemul de încălzire centralizat, vor achita 10% din volumul de energie termică consumat de bloc.
 
De asemenea, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a instituit un Grup de lucru, care va elabora un nou Regulament, iar Agenția pentru Eficiență Energetică va finaliza Metodologia de repartizare a volumelor și costului de energie termică livrată între consumatorii unui bloc locativ, prin care va fi stabilită o diferențiere a procentului de calcul pentru apartamentele debranșate de la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică în cadrul blocului, în dependență de amplasarea acestora (apartamentele situate la primele și ultimele etaje, precum și cele din colț ș.a.).
 
În baza acestei metodologii urmează să fie efectuat auditul energetic al blocurilor, în rezultatul căruia va fi stabilit nivelul exact al consumului termoenergetic al fiecărui apartament și calculat procentul corespunzător pentru apartamentele deconectate de la sistemul termic centralizat, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus