Prim-ministrul Pavel Filip a participat la lansarea proiectului "Susţinerea Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin promovarea măsurilor de consolidare a încrederii", eveniment care a avut loc astăzi, la Comrat.
Premierul a subliniat că proiectul este unul important pentru Unitatea Teritorial – Administrativă(UTA) Găgăuzia și raionul Taraclia, deoarece va contribui la dezvoltarea economică uniformă a tuturor regiunilor țării, va oferi noi oportunități pentru susținerea antreprenoriatului local şi retehnologizarea infrastructurii de afaceri. De asemenea, acesta va facilita instituirea Grupurilor de Acţiune Locală, care vor deveni un motor de dezvoltare pentru comunităţile din mediul rural, vor stimula asocierea producătorilor agricoli și creșterea competitivității acestora pe piața internă și cea externă.
„Avem nevoie de astfel de proiecte pentru că ele duc la dezvoltarea localităților, la crearea de noi locuri de muncă și, ceea ce este nu mai puțin important, la schimbarea mentalității. Iată de ce, un proiect asemenea celui pe care îl lansăm astăzi îmi pare extrem de important. El ne ajută să valorificăm potențialul uman pe care îl are țara noastră, prin educarea și implicarea lui în modernizarea comunității, și, totodată, să stimulăm dezvoltarea locală, prin susținerea celor care vor să-și deschidă o afacere în agricultură, dar și prin proiecte de dezvoltare a infrastructurii locale”, a declarat Prim-ministrul Pavel Filip.
La rândul său, bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a menţionat că acest proiect va ajuta la soluţionarea celor mai stringente probleme ale comunităţilor locale şi va impulsiona dezvoltarea social-economică a autonomiei şi a zonei de sud a Republicii Moldova. Başcanul a remarcat cooperarea eficientă cu Guvernul, afirmând că într-un timp scurt au fost demarate mai multe inițiative, printre care Programul de dezvoltare a UTA Găgăuzia, care urmează să fie aprobat în viitorul apropiat.
Prezent de asemenea la eveniment, Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola a arătat că obiectivul programului este valorificarea potențialului de dezvoltare a regiunii, crearea unui mediu favorabil pentru atragerea investițiilor, precum și îmbunătățirea serviciilor și infrastructurii de susținere a afacerilor.
Programul are un buget de 6,5 milioane de euro şi este finanţat de Uniunea Europeană. Acesta este prevăzut pe un termen de trei ani și va fi implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
„Experiența noastră arată că provocările complexe de dezvoltare necesită o abordare integrată, prin soluții inovatoare și cele mai bune practici. Unele dintre istoriile noastre de succes, de care ne mândrim cu toţii, vor fi replicate în UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia”, a declarat la rândul său Dafina Gercheva, coordonator rezident ONU și reprezentant permanent PNUD în Republica Moldova.
Proiectul are trei componente orientate spre intensificarea dialogului între autoritățile locale și regionale în domeniul agricol, promovarea antreprenoriatului local și susținerea întreprinderilor mici şi mijlocii prin acordarea finanțării pentru start-up-uri şi renovarea infrastructurii sociale în 20 de comunități din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Astfel, peste 120 mii de persoane vor beneficia de servicii îmbunătăţite şi infrastructură renovată.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.05.2016În Moldova a fost lansat proiectul "Susţinerea Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin promovarea măsurilor de consolidare a încrederii", în valoare de 6,5 mln euro
Comentarii (0)