Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.05.2016

Ministerul Agriculturii caută posibilităţi de acordare a ajutorului agricultorilor ale căror terenuri au fost afectate de îngheţuri

Ministerul Agriculturii caută posibilităţi de acordare a ajutorului agricultorilor ale căror terenuri au fost afectate de îngheţuri

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare întreprinde acțiunile necesare pentru a estima cifra reală a suprafețelor afectate de înghețurile de la sfârșitul lunii aprilie, și va sprijini agricultorilor care au avut de suferit. Măsurile care vor fi întreprinse în acest sens urmează a fi stabilite după ce va fi estimat gradul de afectare și pierderile înregistrate de fermieri. Despre aceasta a anunțat ministrul Eduard Grama în cadrul unei mese rotunde care a avut loc marți, 24 mai, unde a fost pus în discuție subiectul înghețurilor din raioanele de nord ale țării și efectele acestora asupra culturilor agricole.

Conducerea MAIA a menționat că este în contact permanent cu agenții economici din zonă, la fel și angajații ministerului, ai Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, și ai Centrului Informațional Agricol.

„Vreau să vă sigur că statul nu este indiferent de problema care a apărut. Eu cred că noi vom veni în luna iulie cu informațiile verificate în privința daunelor provocate de înghețuri. Chiar în primele zile am inițiat consultări cu societățile de asigurare în vederea unui mecanism viabil de soluționare a problemei create. La moment avem un procent foarte mic de asigurări în agricultură. Noi trebuie să venim cu o altă abordare”, a declarat Eduard Grama.

Ministrul a menționat că la moment sunt verificate datele privind suprafețele afectate, întrucât Direcțiile Raionale Agricole au expediat informații referitor la 9 480 ha, iar de către Comisiile raionale pentru situații excepționale au fost documentate situațiile excepționale cu caracter natural pentru o suprafață de 4 696,5 ha.

„Anul trecut în raionul Briceni s-au colectat 55 de mii de tone de măr. În ultimii 3 ani media nu depăşeşte 15 tone la hectar. Aceasta arată o deviere foarte mare a realităţii. Astăzi nu există nicio metodologie de a calcula pierderile ca formă. Am discutat cu preşedintele Camerei de Comerţ şi mi-a spus că niciun producător agricol nu a înaintat nicio cerere de a obţine un certificat de forţă majoră”, a spus Eduard Grama.

Mihai Suvac, şef al Direcției politici de producție și reglementări de calitate a produselor vegetale, a comunicat că estimarea prealabilă a gradului de afectare va fi posibilă după căderea fructelor din iunie. „Gradul real poate fi estimat doar la recoltare. Putem spune că gradul de afectare este semnificativ. Cele mai afectate au fost merele de toamnă şi cele de iarnă. Merele precoce, cele de vară, au fost mai puţin afectate, căci fructul era format mai bine. Cireşul practic şi-a revenit, prunul la fel este normal. În linii generale aş menţiona că impactul a avut loc, gradul de afectare poate fi estimat concret după recoltare. Aşa situaţie practic nu am avut, nu am atestat în ultimii ani”, a specificat Mihai Suvac.

Agricultorii afectați vor beneficia prioritar de achitarea datoriilor la plata subvențiilor, a menționat directorul interimar AIPA Nicolae Ciubuc. „Am recepționat în cadrul AIPA lista producătorilor agricoli din nordul țării care au fost afectați de înghețuri. Suntem în ultima fază de procesare a acestor liste, identificarea producătorilor agricoli în raport cu lista de producători agricoli față de care AIPA are datorii la subvenții, vorbim de aproximativ 250 de producători agricoli. Referitor la datoriile față de producătorii de fructe acestea vor fi achitate imediat cum va fi aprobat bugetul”, a punctat Nicolae Ciubuc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus