Cu referire la unele declaraţii, difuzate în presă, în care sunt citate surse oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne din Federaţia Rusă privind aşa-zisa „spălătorie rusească”, Serviciul prevenire şi combaterea spălării banilor (SPCSB) al CNA vine cu următoarele precizări.
Informaţia privind continuarea, în anul 2015, a schemei de spălare a banilor ruseşti, prin băncile din Republica Moldova, cu implicarea executorilor judecătoreşti, este distorsionată şi nu corespunde adevărului. Asta deoarece, în data de 16 mai 2014, urmare a instrumentelor aplicate de către SPCSB al CNA, a fost stopat fluxul de mijloace băneşti tranzitate pe conturile corespondente ale 19 instituții financiare din Federaţia Rusă deschise la Moldindconbank SA către diferite companii off-shore cu conturile deschise în bănci din Letonia. Acțiunile au fost efectuate în cadrul unei cauze penale, pornită la 14.02.2014, conform elementelor constitutive ale componenței de infracțiune prevăzută de art. 243 din Codul penal (spălare de bani), pe faptul tranzitării mijloacelor băneşti prin conturile corespondente ale băncilor din Federaţia Rusă, deschise în BC Moldindconbank S.A., în baza unor ordonanţe judecătorești.
Totodată, pentru identificarea provenienței exacte a mijloacelor bănești executate silit de către executorii judecătorești şi a beneficiarilor acestora, în limita competențelor atribuite, Serviciul a inițiat acțiuni de cooperare externă cu 65 de servicii similare străine, prin intermediul rețelei securizate Egmont: Letonia, Estonia, Cipru, Lituania, Elveția, Germania, Franța, Finlanda, inclusiv Federația Rusă.
Astfel, în perioada anilor 2012 – 2015, Serviciul a solicitat de la serviciul similar, cît și alte servicii speciale din Federația Rusă informații cu privire la companiile rusești ce au participat în litigiile de judecată, date financiare din conturile corespondente ale băncilor din Federația Rusă, cât și beneficiarii de facto a mijloacelor bănești transferate prin conturile BC Moldindconbank S.A.
Totodată, pentru a avansa în investigarea tipologiei, în anul 2014 Serviciul a diseminat informația acumulată inclusiv Departamentului combaterii crimelor economice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a Federației Ruse. În acest context, în baza informațiilor diseminate, organele de drept din Federația Rusă au inițiat 4 cauze penale în privința a 3 persoane fizice, manageri ai instituțiilor bancare şi ai băncii din Federația Rusă OAO RUSSKIY ZEMELNIY BANK
Toate dosarele pornite de organele de drept ale Federației Ruse au la bază informațiile puse la dispoziție de către SPCSB şi sunt rezultatul unor investigații complexe comune desfășurate pe parcursul ultimilor ani de către Republica Moldova, potrivit CNA.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
25.05.2016"Spălătoria rusească" a fost blocată de organele de drept din Republica Moldova în anul 2014
Comentarii (0)