După o pauză de doi ani, în capitala Germaniei, Berlin, a avut loc o nouă reuniune oficială a Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri “5+2”).
Negocierile au fost prezidate de Reprezentantul Special al Preşedinţiei germane a OSCE, E.S. Ambasadorul Cord Meier-Klodt.
Delegația Republicii Moldova a fost condusă de Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan.
Agenda reuniunii a cuprins următoarele subiecte: impulsionarea politică a activității grupurilor de lucru sectoriale; examinarea non-paper-ului formulat de Federația Rusă referitor la promovarea negocierilor în formatul “5+2”; discutarea acțiunilor ce se impun în vederea organizării conferinței bavareze cu genericul „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”.
În cadrul evenimentului a fost trecută în revistă activitatea grupurilor de lucru sectoriale şi rezultatele obținute în cadrul acestora, fiind abordate, în particular, subiecte asupra cărora s-a convenit anterior: apostilarea actelor de studii eliberate de instituţiile de învăţământ superior din regiunea transnistreană; identificarea unei soluții practice în măsură să asigure participarea în traficul internaţional a unităţilor de transport din regiunea transnistreană; restabilirea interconexiunii telefonice între ambele maluri ale rîului Nistru; dezvoltarea interacțiunii în domeniul protecţiei mediului ambiant. De asemenea, au fost purtate consultări pe marginea altor subiecte de actualitate. Participanţii la negocieri au menţionat necesitatea impulsionării politice a activităţii experților sectoriali de pe ambele maluri în vederea dinamizării procesului şi elaborării unor propuneri tehnice de soluționare a problemelor existente, în coordonare nemijlocită cu reprezentanții politici din partea Chișinăului și Tiraspolului.
La reuniune, reprezentantul Federației Ruse a prezentat o viziune neoficială cu privire la relansarea negocierilor Conferinței permanente, asupra căreia, participanţii au făcut un schimb de opinii. Delegația moldovenească a reiterat necesitatea respectării prevederilor documentului-cadru cu privire la „Principiile şi procedurile purtării negocierilor în cadrul Conferinţei permanente pe chestiuni politice în cadrul procesului de negocieri vizând reglementarea transnistreană”, semnat la 18 aprilie 2012.
În contextul pregătirilor către următoarea conferință din Bavaria pentru promovarea măsurilor de consolidare a încrederii, preconizată pentru a doua decadă a lunii iulie curent, precum și în scopul realizării unor rezultate palpabile în cadrul acesteia, s-a convenit ca părțile, prin eforturi sporite şi conjugate, să identifice soluţii viabile la o serie de probleme stringente cu care se confruntă populația.
La finele rundei de negocieri, reprezentanții participanților au semnat un Protocol de formalizare a activităților desfășurate și au susținut un briefing în format video, pe parcursul căruia au prezentat rezultatele actualei reuniuni și au răspuns la întrebările care le-au fost adresate, anunță un comunicat al Biroului pentru reintegrare.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.06.2016În perioada 2-3 iunie curent, la Berlin, a avut loc prima rundă oficială de negocieri în formatul “5+2” din anul 2016
Comentarii (0)