Potrivit unui comunicat al companiei ”Apă-Canal Chişinău”, schimbările mult dorite pentru sistemul municipal de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi însăşi demararea lucrărilor de reabilitare a reţelelor de apă şi de canalizare, cu finanţare BERD şi BEI, se amînă. În loc de anunţ cu fast a companiei cîştigătoare a Licitaţiei internaţionale privind reabilitarea a 60 km prioritari a reţelelor de apă şi 24 de km de branşamente, compania anunță că întreg procesul investiţional a fost blocat.
După luni de aşteptare şi perioada de evaluare a ofertelor depuse pe 22 decembrie 2015, putem doar accentua interesul vădit de participare la această licitaţie a 12 companii din 7 ţări: Spania, România, Turcia, Franţa, Bulgaria, Germania, inclusiv şi Republica Moldova. Pe parcursul a 540 de zile, compania cîştigătoare trebuia să realizeze lucrările, în sarcină acesteia fiind atît alcătuirea proiectului de execuţie, cît şi însăşi reabilitarea reţelelor.
Licitaţia menţionată, divizată în 2 loturi, presupune lucrări dificile de înlocuire a conductelor de apă potabilă în zonele rezidenţiale cu blocuri de apartamente în partea de nord-vest şi sud-est a oraşului Chişinău, cu diametrul între 20-25 mm şi 300 mm, cît şi a branşamentelor de case/blocuri.
În total, în cadrul Programului de Investiţii Prioritare (PIP), finanţat de BERD şi BEI, cu valoarea totală a investiţiilor de 64,8 mil. EUR era planificată reabilitarea pînă în decembrie 2018 a 205 km reţele de apă, peste 3000 de branşamente ale blocurilor de locuit şi circa 15 km de colectoare de canalizare.
În momentul de faţă, sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, gestionat de către S.A. ”Apă-Canal Chişinău”, este un sistem învechit, uzura fiind de peste 70%, iar în mare parte reţelele de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi alte instalaţii din cartiere sunt uzate complet şi necesită reabilitare urgentă.
Astfel, în anul 2015, au fost înregistrate 20128 situaţii de avarieri, dintre care 13288 scurgeri, în medie fiind înregistrate 36,4 scurgeri/zi. Aceste cifre sînt înregistrate în cazul cînd lungimea apeductului gestionat de către S.A. ”Apă-Canal Chişinău” în prezent depăşeşte 1910 km, avînd o vechime medie de exploatare de peste 24 de ani, din care reţele de oţel – cu o lungime totală de peste 800 km şi o vechime de peste 25 ani.
Evident, că în fiece an, din mijloacele financiare ale întreprinderii, sînt executate un şir de lucrări planificate pentru reparaţia reţelelor de apă şi de canalizare, care, evident, nu pot ameliora în mod radical situaţia. Din acest considerent, acordul de finanţare în valoare de 64,8 mil. Euro, contractat în 2013, de către S.A. ”Apă-Canal Chişinău”, era un angajament care aducea speranţă în domeniul dat. Prin blocarea debursării investiţiilor de către BERD şi BEI, pe motivul neonorării de către ANRE a obligaţiunilor legale de ajustarea tarifelor la serviciile de apă şi de canalizare, S.A. ”Apă-Canal Chişinău” deja suportă penalităţi importante şi riscă ratarea pe deplin a investiţiilor.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.06.2016Încă un contract, cu finanţarea BERD şi BEI, a fost ratat din cauza tergiversării procesului de ajustare a tarifelor
Comentarii (0)