Institutul pentru Politici si Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu Haans Seidel Stiftung (Germania), a prezentat astăzi, 9 iunie 2016, studiul „Rolul Ucrainei în procesul de reglementare transnistreană”. În prezenta lucrare este făcută o trecere în revistă a evenimentelor și procesele de soluționare a conflictului, influența și presiunile Ucrainei, precum și evoluțiile de viitor a situației din regiune.
„Putem constata că, în ultima perioadă, situația geo-politică din regiune, dar și din Ucraina s-a schimbat mult. Astăzi, țara vecină privește cu alți ochi evoluțiile din regiunea transnistreană și promovează cu o mai mare insistență soluționarea conflictului, asigurându-și în același timp liniștea pe segmentul transnistrean al frontierei comune cu Republica Moldova. Totodată, evenimentele din stânga Nistrului pot fi comparate cu cele din Donbas, iar Ucraina ar putea învăța multe din experiența țării noastre”, a comentat Valeriu Chiveri, expertul IPRE și autorul studiului.
Daniel Seiberling, șeful Reprezentanței regionale a Haans Seidel Stiftung cu sediul la Kiev, care a deschis evenimentul de prezentare, a remarcat buna cooperare cu IPRE, precum și importanța lucrării, în special, în contextul ultimilor evoluții din Ucraina.
De asemenea, la eveniment au participat reprezentanți de nivel înalt ai instituțiilor de stat, experți în domeniu din societatea civilă, comunitatea diplomatică. Participanții au reliefat rolul Ucrainei în procesul de soluționare, pledând pentru dinamizarea relațiilor moldo-ucrainene în acest domeniu. Vorbitorii au promovat idea continuării unor acțiuni similare, precum și necesitatea creării unei platforme permanente de discuție pe tematica transnistreană.
Studiul este parte a proiectului Impactul factorilor externi și interni asupra procesului de reglementare transnistreană, susținut de fundația germană.