Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit luni, 13 iunie a.c., pe Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu.
Cei doi înalţi oficiali au discutat despre ansamblul relaţiilor bilaterale, stadiul de aplicare a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, evoluţiile interne din Republica Moldova şi perspectivele de reglementare a dosarului transnistrean.
Preşedintele Iohannis a reiterat sprijinul consecvent şi substanţial al României pentru parcursul european al Republicii Moldova, concretizat la nivel politic, dar şi prin multiplele proiecte bilaterale de susţinere a procesului de reformă în spirit european. Preşedintele României a subliniat în acest sens importanţa continuării susţinute de către guvernul de la Chişinău a procesului de reforme interne din Republica Moldova, care să aibă relevanţă sporită pentru cetăţeni. Totodată, a evidenţiat că o astfel de conduită este de natură să contribuie la consolidarea încrederii în autorităţile de la Chişinău deopotrivă în plan intern şi extern.
În acest scop, Preşedintele Klaus Iohannis a încurajat gestionarea cu prioritate a reformelor în domeniile justiţiei şi combaterii corupţiei, ameliorarea mediului de afaceri şi administraţia publică. De asemenea, Preşedintele României a asigurat cu privire la sprijinul pentru integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, inclusiv prin intermediul proiectelor energetice ce vizează conectarea Republicii Moldova la spaţiul energetic european prin intermediul României.
La rândul său, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a prezentat o evaluare a situaţiei interne din ţara sa, subliniind determinarea Guvernului de a continua efortul de reformă pe baza foii de parcurs asumate la începutul anului, a sincronizării acţiunii guvernamentale cu cea de la nivelul Parlamentului, cu accent asupra reformei sistemului bancar, a reformei justiţiei şi în ce priveşte îmbunătăţirea mediului de afaceri. Domnul Andrian Candu a mulţumit în mod deosebit pentru sprijinul României în proiectul european, pentru ajutorul umanitar acordat recent de România şi pentru proiectele bilaterale cu impact deosebit implementate de România în Republica Moldova, dând exemplul proiectului introducerii SMURD. În acest context, a reiterat condoleanţele şi regretele sincere pentru recenta pierdere de vieţi din rândul salvatorilor SMURD, subliniind emoţia deosebită la nivelul întregii societăţi a Republicii Moldova declanşată de acest accident tragic.
De asemenea, cei doi înalţi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din dosarul transnistrean în contextul recentei reuniuni a formatului 5+2 de la Berlin, din 2-3 iunie 2016.