Viceprim-ministrul Gheorghe Brega a prezidat, astăzi, ședința Comisiei Naţionale Antidrog la care au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale, partenerilor de dezvoltare și a societății civile. În cadrul ședinței a fost audiat Raportul asupra implementării Planului Naţional de Acţiuni Antidrog 2014-2016.
”Traficul ilicit şi consumul de droguri este o problemă care influenţează negativ dezvoltarea durabilă a societăţii prin implicările infracţionale şi sociale pe care le produc. Comisia Naţională Antidrog are un rol important pe dimensiunea de colaborare cu Uniunea Europeană, în special pe domeniul tematic de combatere a drogurilor şi criminalităţii din Acordul de Asociere. Instituțiile abilitate trebuie să depună eforturi conjugate pentru eliminarea restanţelor la executarea prevederilor Strategiei Naţionale Antidrog”, - a punctat în debutul ședinței Gheorghe Brega, viceprim-ministrul pe domeniul social.
În cadrul şedinţei s-a discutat despre fenomenul consumului de droguri în sistemul penitenciar din Republica Moldova și combaterea acestuia. Departamentul Instituțiilor Penitenciare a informat despre contracararea continuă a cazurilor de răspândire, păstrare și consum a drogurilor în instituțiile penitenciare. Ministerul Sănătății a comunicat progresele implementării în penitenciare a Programului de tratament susbstituitiv pentru persoanele dependente de droguri. În prezent, programul de substituție cu metadonă este aplicat în 13 instituții penitenciare din Republica Moldova. Reperezentantul Organizației ONU pentru combaterea drogurilor și criminalității (UNODC) a subliniat faptul că țara noastră a înregistrat cele mai bune practici în aplicarea tratamentului susbstituitiv în penitenciare, precum și în respectarea drepturilor persoanelor aflate în locurile de detenție dependente de droguri.
Raportul societății civile, despre implementarea măsurilor de protecţie a angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne, ca persoane din Grupul de Risc Sporit de Infectare, a stabilit lipsa unui plan de acțiuni în interacțiunea cu persoanele infectate cu HIV/SIDA, dar și dotarea încă insuficientă cu seturi de siguranță. La indicația vicepremierului Gheorghe Brega, reprezentanții forțelor de ordine urmeză să întrepridă acțiuni de informare a angajaților și asigurarea acestora cu un număr suficient de seturi profilactice de siguranță.
Membrii Comisei Naţionale Antidrog au aprobat planul activităților cu ocazia marcării, la 26 iunie, a Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Traficului și Consumului ilicit de Droguri.
Comisia Naţională Antidrog este un organ interdepartamental, creat în anul 2011, cu scopul promovării politicii statului în domeniul circulaţiei substanţelor narcotice, psihotrope şi a precursorilor, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.06.2016Comisia Naţională Antidrog a examinat executarea Planului Naţional de Acţiuni Antidrog 2014-2016
Comentarii (0)