Intrarea în vigoare, începând cu 1 iulie 2016, a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, reprezintă un moment istoric pentru Republica Moldova, deoarece începând cu ziua de azi Moldova nu este un simplu partener al UE, dar un stat asociat la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută astăzi de șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, în cadrul unei întrevederi cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei.
În context, interlocutorii au făcut un schimb de opinii vizavi de acțiunile întreprinse de autoritățile Republicii Moldova privind îndeplinirea prevederilor Acordului, Octavian Calmîc specificând că la moment acestea au fost realizate în proporție de circa 68 la sută, iar cele restante urmând a fi transpuse în practică în perioada imediat următoare. Printre restanțele, care urmează a fi lichidate până la finele sesiunii parlamentare fiind pachetul de legi privind reglementarea sistemului financiar-bancar, consolidarea regulatorului independent ANRE, proiectul de lege cu privire la energetică, etc.
În cadrul discuțiilor au fost abordate și problemele legate de relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare, inclusiv FMI, Ucraina, Federația Rusă, precum și aspectele legate de activitatea agenților economici din regiunea transnistreană.
Referindu-se la problematica transnistreană, ministrului Economiei, a menționat că în scopul facilitării comerțului raioanelor din estul țării cu Uniunea Europeană, îmbunătățirii climatului investițional, în politica bugetar-fiscală, care a fost publicată în ”Monitorul Oficial”, este stipulat că agenții economici din stânga Nistrului, înregistrați la Chișinău, vor achita taxele vamale pentru unele materiale, utilizate în calitate de produse complementare pentru produsele finite ale companiilor din industria prelucrătoare, de 1%.
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, oficialul european a abordat și problema plasării de către unii agenți economici din Republica Moldova pe piețele internaționale a unor produse, care au la bază indicații geografice similare cu etichetele de pe produsele originale din UE. În context, a fost solicitată intervenția autorităților naționale în problema dată și luarea unor măsuri de excludere a cazurilor de utilizare abuzivă a indicațiilor geografice folosite de producătorii UE.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.07.2016Ministrul Octavian Calmîc a avut o întrevedere cu șeful Delegației UE în Republica Moldova
Comentarii (0)