Astăzi, 13 iulie 2016, reprezentanții mediului de afaceri din Republica Moldova s-au întâlnit cu mai mulți exponenți ai oficialităților, în cadrul căreia au încercat să identifice soluții pentru diminuarea birocrațiilor ce generează corupția. Evenimentul a avut loc în cadrul atelierului de lucru „Combaterea corupției în sectorul privat”, organizat de Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul de Politici Europene de la Berlin (IEP).
Astfel, în prima parte a sesiunii de astăzi, mai mulți antreprenori din Republica Moldova și-au împărtășit experiențele și problemele cu care se confruntă în deschiderea și gestionarea afacerii. Una din deficiențele cele mai mari ține de birocratismul din organizațiile de stat, dar și presiunilor din partea unor funcționari, care generează cazuri de corupere a acestora. Un alt fenomen des atestat ține de salariile în plic, care sunt un rezultat al nivelului înalt al impozitelor și beneficiilor sociale pe care trebuie să le achite agenții economici. La finalul sesiunii, reprezentanții mediului de afaceri au ajuns la concluzia că antreprenorii mici și medii din țară trebuie să se unească, încercând să pună mai multe presiuni pe autorități pentru a oferi mai multe libertate businessului din țară.
În a doua parte a atelierului s-au alăturat discuțiilor mai mulți reprezentanți a organelor de stat și ai sectorului public, ca, de exemplu, oficiali ai Ministerului Finanțelor și Ministerului Agriculturii. Astfel, aceștia au încercat să își expună viziunea asupra fenomenului corupției din instituțiile de stat, cum ar fi: remunerarea slabă a funcționarilor publici; existența mai multor acte normative și a lacunelor legislative; tergiversarea implementării a mai multor reforme în domeniu; eschivarea unor antreprenori de la plata impozitelor și taxelor etc. La finalul sesiunii, reprezentanții sectorului privat și public au ajuns la concluzia că asemenea întâlniri trebuie organizate periodic, pentru a consolida dialogul și a rezolva problemele ce generează corupția.
„Am organizat acest atelier de lucru deoarece observăm demult că există o prăpastie între sectorul public și cel privat. Acest decalaj se poate de depășit doar în cadrul unui dialog constructiv între reprezentanții acestor medii, care este corelat cu situația dificilă a economiei țării. Sperăm că în urma acestor discuții statul va cunoaște mai bine problemele sistemice și va face un pas spre businessul mic și mijlociu, prin promovarea unor legi și politici, care ar micșora presiunile asupra antreprenorilor cinstiți”, a conchis Eugen Ghilețchi, Moderator Politici Economice IPRE.
Totodată, Maritn Sieg, Director de Programe IPRE, a declarat că, în urma atelierului de lucru, analiștii IPRE vor structura și sistematiza concluziile și propunerile venite de la participanți, ulterior trimițându-le spre examinare organelor competente ale statului.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
13.07.2016Fenomenele ce duc la corupție: birocratizarea excesivă și remunerarea slabă a funcționarilor publici
Comentarii (0)