Cea de-a doua ședință a Consiliului economic coordonată și prezidată de Prim-ministru Pavel Filip s-a desfășurat astăzi la Guvern.
Participanţii la şedinţă au dezbătut o serie de probleme actuale şi au examinat mai multe propuneri de soluţionare a acestora. Printre subiectele principale s-au numărat: importanţa dezvoltării forței de muncă şi sporirea nivelului de motivare a resurselor umane și a capacităților profesionale. De asemenea, au fost abordate aspecte privind liberalizarea pieței muncii, dezvoltarea unui mediu concurenţial sănătos, dar şi privind posibilitatea optimizării sistemului plăților sociale, ca măsură de luptă împotriva economiei subterane și legalizarea fondurilor salariale.
În context, Prim-ministrul a subliniat importanța eficientizării activității Consiliului economic inițiate în luna martie și rolul acestuia în activităţile desfăşurate de Guvern în vederea asigurării unui mediu de afaceri atractiv în ţara noastră. În acest sens Premierul a insistat asupra rolului Consiliului mai ales în cazul înlăturării constrângerilor ce stau în calea dezvoltării sectorului privat.
Pavel Filip a insistat ca toate problemele, discutate în cadrul Consiliului, să aibă o abordare constructivă, iar membrii acestuia să formeze o echipă unită, care are scopuri comune şi contribuie la realizarea obiectivelor trasate. „Pentru mine este important să avem această platformă de comunicare permanentă, nu doar la ședințele de lucru ale Consiliului, ci în orice zi, când este nevoie, să lucrăm împreună şi să avem rezultate”, a conchis Pavel Filip.
De asemenea, premierul Pavel Filip a vorbit despre noua componenţă a Consiliului economic și despre modul în care acest organism funcționează după ce a fost reformat. În prezent acesta cuprinde 59 de membri: reprezentanți ai asociațiilor de afaceri, miniștri și reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai comunității academice și științifice și a comunității donatorilor.
În sensul îmbunătățirii activității Consiliului, la propunerea membrilor acestei entități, au fost create două Grupuri de Lucru: „Eliminarea constrângerilor în activitatea antreprenorială” și „Facilitarea Comerțului Transfrontalier”. Totodată, urmare a discuţiilor Premierului purtate cu reprezentanţii mediului de afaceri, s-a decis crearea celui de-al treilea grup de lucru care este în formare şi se va ocupa de problemele atragerii investiţiilor.
Premierul a mai anunţat că echipa Secretariatului Consiliului economic, ce activează cu sprijinul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a fost suplinită cu încă doi experți profesioniști, iar recent a fost lansat concursul de ocupare a funcției Șefului Secretariatului, pentru ca, în termen cel mai scurt, echipa să fie întărită cu oameni profesioniști care vor aduce o valoarea adăugată de nivel înalt pentru activitățile Consiliului economic.
În cadrul şedinţei, președinții primelor două Gurpuri de lucru, Mila Malairău, director executiv al AmCham Moldova, și Mariana Rufa, director executiv al Asociației Businessului European (EBA), au prezentat rezultatele activităţii echipelor sale în domeniile corespunzătoare. Potrivit acestora, în ultimele luni, colaborarea dintre structurile statului și asociațiile de business s-a intensificat, datorită platformei Consiliului economic.
La rândul său, reprezentantul Asociației Investitorilor Străini, Elena Varta, a salutat crearea celui de-al treilea grup de lucru – pentru atragerea și menținerea investițiilor private în Moldova – şi a prezentat unele inițiative care urmează să fie implementate pentru a facilita atragerea investiţiilor în Republica Moldova, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.07.2016Consiliul economic coordonat de Prim-ministru va avea un grup de lucru pentru atragerea investițiilor
Comentarii (0)