Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
22.07.2016

Parlamentul Republicii Moldova condamnă Holocaustul

Deputații au adoptat, cu majoritatea voturilor, o declarație politică de acceptare a Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului. Documentul condamnă persecuția sistematică și exterminarea evreilor de către naziști și a colaboratorilor săi, în perioada 1937-1944, pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Declarația politică mai condamnă orice tentative de ignorare și negare a Holocaustului și aduce un omagiu victimelor și supraviețuitorilor acestuia.

”Este o obligație față de generațiile viitoare să cinstim memoria, victimele și supraviețuitorii celei mai grave crime ale secolului XX: oameni deportați, exterminați din simplul motiv că erau evrei sau romi. Holocaustul reprezintă o mare tragedie istorică, dar și o lecție, faptele căreia trebuie condamnate și cunoscute. Condamnarea acțiunilor de învrăjbire, antisemitism, xenofobie, persecuție și exterminare a evreilor este o garanție că astfel de evenimente tragice de trădare a umanității nu vor avea loc în societatea noastră”, se menționează în declarație.

Parlamentul Republicii Moldova consideră că textul declarației este mai actual ca niciodată, în condițiile în care fenomenele etnocentrismului și xenofobiei mutilează oamenii și capătă noi forme în toată lumea.

”Condamnarea și recunoașterea Holocaustului nu este doar un act politic, ci și unul social, care exprimă clar că, prin memorie și istorie, nu vom admite niciodată, nici un fel de acțiuni sau poziții care să pună în pericol valoarea umană. Este o dovadă că societatea noastră este una matură, tolerantă, europeană, deschisă, care știe să aprecieze corect trecutul și care își va proteja viitorul de intoleranță și manipulare”, se spune în declarație.

În context, deputații încurajează mediul academic, școlile și universitățile din țară să inițieze cursuri, discuții tematice și simpozioane despre memoria Holocaustului, pentru a educa spiritul de toleranță, umanism și respect reciproc în societate.

”Ne angajăm să nu permitem ca ideologiile, oamenii sau organizațiile să încerce revizuirea istoriei și negarea Holocaustului. Considerăm că, prin educație, cercetare, discuții publice, memoria victimelor Holocaustului va fi cinstită, iar crimele – condamnate, astfel încât xenofobia, antisemitismul și rasismul să nu aibă loc în Republica Moldova. Reprimarea adevărului, a amintirilor și memoriei colective nu este specifică cetățenilor Republicii Moldova, care au rezistat tuturor încercărilor de revizuire a trecutului”, se precizează în document.

Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel, constituită în România, a prezentat în 2004 un raport. Documentul prezintă concluziile unei vaste cercetări a diverselor surse istorice, care descriu teroarea Holocaustului, inclusiv pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Este vorba despre mișcările antisemite violente, care au generat în pogromuri, deportări masive, crearea centrelor de concentrare și exterminare a cetățenilor de etnie evreiască. Conform datelor raportului, doar în anul 1941 între 45 000 – 60 000 de evrei au fost omorâți în Basarabia și Bucovina, iar circa 105 000 – 120 000 evrei au murit ca rezultat al expulzărilor în regiunea transnistreană, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus