Cehia susține aspirațiile europene ale Republicii Moldova și încurajează autoritățile să depună toate eforturile pentru ca țara noastră să ajungă cu pași rapizi cât mai aproape de UE, prin realizarea punctuală a Acordului de Asociere. Declarația a fost făcută în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu delegația Comisiei pentru Afaceri ale Uniunii Europene a Senatului Republicii Cehe.
Adrian Candu s-a referit la prioritățile curente ale Republicii Moldova în calitate de stat asociat al UE, care rezultă din implementarea consecventă a Acordului de Asociere, respectiv restabilirea economică a țării, în special a sectorului bancar, recuperarea încrederii cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare.
”Odată cu semnarea Acordului de Asociere ne-am confruntat cu interdicția de comercializare a produselor moldovenești pe piața tradițională de export, iar Republica Moldova a privit această criză ca pe o oportunitate, orientându-se spre piața UE, care are un potențial enorm. Implementarea Acordului de Asociere presupune desfășurarea unor reforme importante pentru țara noastră: reforma în justiție, lupta împotriva corupției, consolidarea sectorului bancar și a celui energetic, asigurarea condițiilor de transparență și legislație fiscală atractivă pentru comunitatea de business și afaceri, atragerea investițiilor etc.”, a declarat Andrian Candu.
Potrivit Speakerului, sincronizarea agendelor între Parlament și Guvern și un plan comun de acțiuni sunt instrumente instituționale eficiente, utilizate de autorități pentru implementarea accelerată a agendei de reforme a Republicii Moldova.
”Decepția cetățenilor moldoveni față de UE vine din greșelile făcute de clasa politică, utilizând însemnele Uniunii Europene. Așteptările populației au fost mari, de aceea și dezamăgirile au fost la fel de mari. La creșterea acestei decepții a mai contribuit frauda bancară comisă și consecințele acesteia”, a menționat Andrian Candu.
Președintele Parlamentului a remarcat faptul că există potențial enorm și practici eficiente, în diferite domenii, care pot fi preluate de Republica Moldova de la Cehia, inclusiv prin dezvoltarea unor proiecte investiționale în sectorul energetic, respectiv al energiei regenerabile. Andrian Candu a îndemnat oamenii de afaceri cehi să investească în economia țării noastre, în special în agricultură și industria ușoară.
Totodată, Andrian Candu a mulțumit autorităților cehe pentru suportul oferit Republicii Moldova în cadrul proiectelor de dezvoltare. Anual, Republica Moldova este beneficiară de asistenţă în valoare de circa 3 mln dolari USD din partea Cehiei, în domenii precum dezvoltarea socială, asigurarea cu apă potabilă şi servicii sanitare, agricultura, protecţia mediului, buna guvernare şi societatea civilă.
Delegația Comisiei pentru Afaceri ale Uniunii Europene a Senatului Republicii Cehe a transmis mesaje de susținere pentru parcursul european al Republicii Moldova. Oficialii au precizat că Cehia este deschisă pentru a transmite experiența acumulată în procesul de implementare a Acordului de Asociere, încurajând Republica Moldova să învețe din succesele și greșelile înregistrate de autoritățile cehe.
”Rezolvarea problemelor economice generează stabilitate politică”, a subliniat Președintele Comisiei pentru Afaceri ale Uniunii Europene a Senatului Republicii Cehe, Václav Hampl.
Delegația Senatului Republicii Cehe efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 19-21 septembrie 2016. Din componența delegației conduse de Președintele Comisiei Václav Hampl fac parte senatorii Antonín Maštalíř, Peter Koliba și Luděk Jeništa. Pe parcursul vizitei senatorii cehi au prevăzute o serie de întrevederi cu deputați, miniștri și ambasadori, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.09.2016Cehia încurajează eforturile de apropiere a Republicii Moldova de UE, prin realizarea punctuală a Acordului de Asociere
Comentarii (0)