Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
22.09.2016

OLAF susține Republica Moldova, România și Ucraina în combaterea traficului ilicit cu țigarete în regiune

OLAF susține Republica Moldova, România și Ucraina în combaterea traficului ilicit cu țigarete în regiune

Din data de 15 septembrie, Republica Moldova, România și Ucraina desfășoară operațiuni vamale comune în scopul combaterii traficului ilicit de țigarete. În doar cinci zile au fost capturate în total 342.980 țigarete de la persoane care încercau să le introducă ilegal în spațiul Uniunii Europene.

Directorul General OLAF, Giovani Kessler,  împreună cu şefii autorităţilor vamale din Republica Moldova, România și Ucraina au evaluat la punctul de trecere a frontierei Leuşeni-Albiţa rezultatele preliminare ale Operaţiunii Vamale Comune între România, Republica Moldova şi Ucraina în vederea combaterii traficului ilicit cu ţigarete în regiune. De asemenea, s-a concluzionat că prin cooperare transfrontalieră este mult mai eficientă prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu mărfuri la frontierele Uniunii Europene.

Delegaţia din Republica Moldova  a fost condusă de către Vitalie Vrabie, Director General al Serviciului Vamal, cea română de către Dorel Fronea, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi coordonator al Direcției Generale a Vămilor, iar cea din Ucraina de către Miroslav Prodan, Preşedinte adjunct interimar al Serviciului Fiscal de Stat.

“Operațiunile vamale comune, precum cele pe care le desfășoară astăzi colegii noștri din România, Moldova și Ucraina, sunt esențiale pentru  combaterea traficul ilegal si dezmembrarea rețelelor infracționale. Operațiunile la care am asistat astăzi pe teren sunt un exemplu de bune practici, unde state membre ale Uniunii Europene lucrează mână in mână cu țări terțe, pentru interesul nostru comun și prin acțiuni coordonate", a declarat Directorul General al OLAF, Giovanni Kessler. "Doar prin astfel de activități comune putem reuși sa securizăm frontiera de Est a Uniunii Europene si sa o facem mai puțin permeabilă la contrabandă, protejând astfel interesele financiare ale cetățenilor europeni. Îi felicit pe participanți pentru angajamentul lor și pentru rezultatele obținute.", a adăugat el.

”Sunt ferm convins că acest format de colaborare și interacțiune va spori semnificativ ponderea realizărilor obținute prin eforturi comune, iar în consecință, diminuarea fenomenului infracționalității transfrontaliere în regiune, în special în domeniul traficului ilicit cu produse din tutungerie. Rezultatele operațiunii lansate denotă o eficientizare și o consolidare a cooperării instituite pe această dimensiune, iar susținerea OLAF în acest sens îi va conferi și o valență mai mare.”, a menționat în intervenția sa Vitalie Vrabie.

“Întâlnirea de astăzi reprezintă un pas important în dezvoltarea relaţiilor transfrontaliere între cele trei ţări, iar prezenţa conducerii OLAF la frontiera Uniunii Europene înseamnă un puternic semnal în vederea eficientizării combaterii traficului ilicit, a securizării frontierelor şi a apărării intereselor financiare ale Uniunii Europene, autoritatea vamală din România având un rol esenţial în acest sens.”, a subliniat Dorel Fronea.

“Rezultatele înregistrate ne determină să stabilim noi mecanisme de interacțiune în vederea contracarării fraudelor vamale la frontierele țărilor noastre, fapt pentru care vom dezvolta această formulă de cooperare pentru a demara proiecte de agest gen și pentru alte categorii de mărfuri.”, a spus Miroslav Prodan.

Conducătorii celor trei autorităţi vamale au agreat intensificarea cooperării transfrontaliere în vederea combaterii traficului ilicit cu marfuri la frontierele Uniunii Europene şi au evidenţiat că relaţia între cele trei administraţii vamale reprezintă un exemplu de bună practică la frontierele U.E.

Tot în cadrul evenimentului, Directorului General al OLAF a participat la o prezentare a echipamentelor speciale de control din dotarea autorităților vamale din Republica Moldova și România, precum și a asistat la o demonstrație de dresaj canin. De asemenea, Giovani Kessler a putut admira o parte din cele mai renumite colecții de icoane vechi, dar și chipiuri ale forțelor de ordine din diferite țări ale lumii care fac parte din fondul expozițional al Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

OLAF este instituţia care investighează fraudele împotriva bugetului Uniunii Europene, a corupţiei şi a abaterilor grave în cadrul instituţiilor europene şi dezvoltă politica antifraudă pentru Comisia Europeană, anunță un comunicat al Serviciului Vamal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus