Rezultatele implementării prevederilor Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, precum și evoluțiile din sectorul energetic al țării au fost prezentate în cadrul ședinței Consiliului Parlamentar pentru Integrare Europeană. Aceasta este prima ședință a Consiliului din sesiunea de toamnă a Parlamentului.
La discuții au participat Președintele Parlamentului Andrian Candu, Președintele Consiliului Parlamentar pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, Viceprim-ministrul, Ministrul Economiei Octavian Calmîc, Viceministrul Economiei Valeriu Triboi, deputați și funcționari publici.
Speakerul Andrian Candu a trecut în revistă acțiunile desfășurate pe platforma Consiliului Parlamentar pentru Integrare Europeană, menționând că acestea vor fi continuate și dezvoltate în sesiunea parlamentară de toamnă.
”Este simbolic și de bun augur faptul că prima ședință din această sesiune a Consiliului are loc într-o sală nouă, numită Sala Europei. Am demonstrat rezultate foarte bune la implementarea Foii de parcurs privind reformele prioritare și sincronizarea agendelor între Parlament și Guvern. Parlamentul mai urmează să examineze cât de curând câteva legi care vizează sectorul financiar-bancar”, a menționat Andrian Candu.
Președintele Parlamentului a anunțat că la următoarea ședință Parlament – Guvern, care va avea loc în luna octombrie, vor fi definitivate acțiunile prioritare pentru sesiunea parlamentară de toamnă.
La rândul său, Președintele Consiliului Parlamentar pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă s-a referit la prioritățile Consiliului pentru sesiunea de toamnă, care își propune, prin acțiunile sale, să contribuie la dinamizarea dialogului Republica Moldova – UE.
“Dialogul Republica Moldova – UE trebuie revigorat, fiindcă, dacă din anul 2009 a avut un ritm ascendent, începând cu 2015 a avut o perioadă de stagnare. Una din prioritățile Consiliului pentru sesiunea de toamnă este consolidarea controlului parlamentar asupra Guvernului în ceea ce privește realizarea Acordului de Liber Schimb. Până la sfârșitul anului, urmează a fi organizate o serie de audieri tematice în cinci domenii prioritare: implementarea prevederilor DCFTA, implementarea pachetului energetic, implementarea reformelor în justiție și anticorupție, gestionarea asistenței din partea UE, precum și prioritățile de implementare a Acordului de Asociere cu UE”, a menționat Iurie Leancă.
Raportul cu privire la rezultatele implementării DCFTA în perioada 2014-2016 și informația cu privire la progresele înregistrate în sectorul energetic au fost prezentate de Ministrul Economiei Octavian Calmîc și Viceministrul Valeriu Triboi.
“Efectele implementării prevederilor DCFTA, aplicate în ultimii 2 ani, vor fi resimțite în următoarea perioadă”, a declarat Octavian Calmîc.
Potrivit informațiilor prezentate de Ministrul Economiei, volumul exporturilor pe piața europeană a crescut cu 16%, ponderea exporturilor produselor moldovenești pe piața UE fiind de 63,6%. Totodată, a fost aprobată Strategia de atragere a investițiilor și promovare a exportului, a fost creat Consiliul pentru Promovarea Proiectelor Investiționale de Importanță Națională, precum și a fost îmbunătățit mecanismul de încadrare în sistemul european de achiziții publice.
Totodată, Octavian Calmîc a anunțat că Guvernul urmează să elaboreze circa 240 de acte legislative aferente domeniului siguranței alimentare, care urmează a fi discutate în cadrul sesiunii parlamentare curente și viitoare.
Viceministrul Economiei Valeriu Triboi a prezentat situația la zi privind proiectele de interconectare energetică și de gaze naturale, precum și concluziile raportului secretariatului Comunității energetice privind activitatea ANRE.
Deputații au oferit unele propuneri și sugestii, inclusiv consolidarea cooperării și comunicării cu societatea civilă. Andrian Candu a asigurat Ministerul Economiei de susținerea Parlamentului.
“Așteptăm amendamente din partea Ministerului Economiei pentru îmbunătățirea cadrului legislativ, precum și un plan de acțiuni pentru a sincroniza agendele de activitate între Parlament și Guvern. Vă încurajăm să continuați accelerat în această direcție, în special pentru proiectele energetice, iar Parlamentul este deschis pentru orice inițiativă și suport”, a declarat Speakerul.
Consiliul Parlamentar pentru Integrare Europeană a fost constituit în aprilie 2016 pentru a asigura un mecanism de comunicare și coordonare în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și de armonizare a legislației naționale cu legislația comunitară. La 29 iulie curent, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Declarația cu privire la Parteneriatul național în domeniul integrării europen, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.09.2016Rezultatele implementării DCFTA și evoluțiile din sectorul energetic, discutate în cadrul ședinței Consiliului Parlamentar pentru Integrare Europeană
Comentarii (0)