Ministerul Economiei împreună cu Agenția pentru Eficiență Energetică a lansat astăzi concursul de selectare a companiei care va beneficia de echipamentul de producere a colectoarelor solare pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul, în sumă de circa 5,5 milioane de lei, este finanțat de Guvernul Poloniei şi Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială.
Potrivit viceprim-ministrului, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, proiectul presupune selectarea unei companii autohtone, care va asambla aceste colectoare în țară și le va pune la dispoziția tuturor doritorilor. ”Pentru aceasta, venim și cu un suport financiar de circa 5,5 milioane de lei care ne este oferit de Guvernul Poloniei şi Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială care cuprinde în sine atât echipament pentru asamblarea acestor colectoare, cât și un pachet de instruire pentru personalul implicat în procesul de producere. Țin să accentuez că sunt niște echipamente extrem de utile care generează economii de până la 30-35% în funcție de modul de utilizare a lor și acest element este plauzibil și trebuie să fie multiplicat în Republica Moldova”, a accentuat ministrul Economiei.
Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE), Mihai Stratan, a precizat că sunt puse la dispoziție trei săptămâni pentru ca agenții economici să depună dosarele pentru acest concurs. ”Până la data limită a depunerii ofertelor, colaboratorii Agenției vor oferi consultanța necesară solicitanților în pregătirea pachetului de documente pentru participarea la concurs”, a menționat directorul AEE.
Realizarea proiectului se va desfășura în două etape. În cadrul primei etape, Agenția pentru Eficiență Energetică va recepționara dosarele de la participanții la concurs, iar la cea de-a doua etapă presupune producerea unui lot de 100 de sisteme solare termice. Echipamentul de producere a colectoarelor solare să fie adus din Polonia și instalat la compania din Republica Moldova
Evenimentul de lansare a concursului a avut loc în incinta Întreprinderii de Stat „Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare” din municipiul Chișinău. Instituția a implementat cu asistența tehnică și financiară a Fondului pentru Eficiență Energetică, un proiect pilot privind utilizarea colectoarelor solare pentru producerea apei calde menajere. Pe clădirea întreprinderii au fost instalate 48 de colectoare solare cu tuburi vidate, pe o suprafața totală de 73 m2, cu puterea termică de 50,2 kW. Implementarea proiectului respectiv a adus la economii anuale în valoare de peste 200 de mii de lei. Astfel, reieșind din investiția totală de circa 1,2 milioane de lei, colectoarele solare instalate vor avea o durată de 6 ani de rambursare a costurilor, anunță un comunicat al Ministerului Eonomiei.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.09.2016Ministerul Economiei a lansat un nou proiect în domeniul energiei regenerabile
Comentarii (0)