Trimite e-mail | Printeaza
IT
28.09.2016

iHUB vine să susțină antreprenorii IT din Moldova

iHUB vine să susțină antreprenorii IT  din Moldova

La Chișinău a fost inaugurat unul dintre cele mai inovative spații de coworking din Moldova – iHUB. Acesta aduce împreună oamenii, resursele, experiențele și conținuturile potrivite pentru a susține inovația și afacerile scalabile în domeniul IT, dar și pentru a impulsiona colaborarea și cultura de comunitate, transformând provocările pe care le întâmpină antreprenorii IT în oportunități și susținând dezvoltarea unor produse viabile.

iHUB este o inițiativă ce furnizează antreprenorilor din Moldova noi oportunități în domeniul dezvoltării afacerilor și accesării rețelei globale de investitori. Acesta promite să contribuie în mod esențial la dezvoltarea sectorului IT. „Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor salută și susține inițiativa lansări iHUB în Republica Moldova și speră că prin intermediul unor astfel de proiecte, sectorul IT din țară va deveni mult mai atractiv pentru tinerii specialiști. Totodată, ministerul și în continuare se va axa pe crearea cadrului de politici favorabil ce, de fapt, reprezintă bazele unei industrii IT prospere, care împreună cu conceptele inovatoare, precum acest iHUB, va permite tinerilor profesioniști ai acestui sector să-și fortifice potențialul, acasă, în Republica Moldova”, a declarat în cuvântul său de salut Viceministrul TIC, Vitalie Tarlev.

Fiind un model inovativ de conlucrare și dezvoltare de afaceri, iHUB poate fi replicat la nivel de țară. În acest sens, Viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, a menționat: ”Este o inițiativă foarte importantă. Sectorul IT este unul dintre cele 7 sectoare în care Republica Moldova are avantaje competitive. Deci acest sector trebuie dezvoltat. Împreună cu directorul acestui proiect planificăm să extindem astfel de centre și în alte regiuni ale țării, proiecte care vor fi realizate în anul 2017. Sunt sigur că acest centru va servi drept un bun început pentru startupuri și pentru specialiștii care vor lucra în acest domeniu.”

Spațiul iHUB este situat în centrul orașului și are o suprafață de 400m2 . Acesta va găzdui startuperi și liber profesioniști în domeniul IT. În acest context, Președintele Seed Forum Global, unul dintre partenerii principali ai proiectului, Steinar Hoel Korsmo spune: ”Este o deosebită plăcere din partea Seed Forum Global să deschidem iHUB în Chișinău. Inițiativa reprezintă un succes în domeniul cooperării bilaterale între Norvegia și Republica Moldova. Ținând cont de amplasarea iHUB, dar și de acei antreprenori mai tineri sau mai experimentați care își au rezidența aici, credem că această inițiativă va avea un impact important asupra sistemului inovațional al Republicii Moldova.”

Dimitri Podoliev, Președintele Seed Forum Ucraina și Reprezentantul Seed Forum pentru țările Europei de Sud-Est este de părere că ”în Republica Moldova există un potențial enorm printre tineri, specialiștii IT și antreprenorii începători. Sarcina noastră, a iHUB și Seed Forum  este de a pune la dispoziția lor toate instrumentele posibile, de a oferi susținerea noastră în  căutarea noilor investitori pentru ca aceștia să poată construi noi afaceri ce vor contribui la dezvoltarea economiei Republicii Moldova.”

”iHUB este un nou spațiu de coworking ce are menirea de a dezvolta startupuri și de a le susține în parcursul lor inovațional pentru Republica Moldova. Rezidenții vor beneficia de

spații de lucru perfect adaptate tendințelor, necesităților și resurselor, dar și vor avea posibilitatea să întâlnească potențiali parteneri, să acceseze evenimente antreprenoriale, să profite de programe utile și de un transfer efectiv de know-how”, a concretizat Ana Chirița, coordonator iHUB.

O susținere importantă pentru deschiderea unui astfel de centru vine din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), care a decis să cofinanțeze acest proiect. Potențialul iHUB de a atrage investiții străine în domeniul sectorului IT al Republicii Moldova a fost menționat și de către Sergiu Botezatu, Manager Senior de Proiecte, USAID Moldova: ”Este un centru care va conecta sectorul IT al Republicii Moldova cu potențialii investitori din afara țării. Este un pas important, mai ales în contextul în care  lansăm o serie de noi centre structurale în acest sector. Ne dorim ca prin aceste eforturi Moldova să devină un centru IT nu doar pentr cei pasionați din țară, dar și pentru cei din regiune. Astfel demonstrăm că țara noastră poate deveni un centru IT mondial.”

Spațiul iHUB este amplasat pe teritoriul Facultății de Energetică a Universității Tehnice a Moldovei, unul dintre partenerii importanți ai proiectului. Viorel Bostan, Rector UTM, își motivează susținerea: ”Astfel de centre sunt importante pentru că vin să răspundă unor misiuni ale Universității Tehnice care constau nu numai în formarea specialiștilor în domeniu, dar și promovarea platformelor inovative pentru a crea noi oportunități, pentru a le asigura tinerilor după absolvire posibilitatea de a-și găsi locul în societatea modernă și pentru a veni cu noi propuneri pentru dezvoltarea acesteia.”

Inițiativa iHUB se aliniază proiectele Guvernului Republicii Moldova pentru dezvoltarea sectorului de afaceri. Conform Directorului ODIMM, Iulia Iabanji, ”acest iHUB se înscrie în infrastructura de suport în afaceri creată deja de Guvernul RM, de Ministerul Economiei.În această rețea avem deja 9 incubatoare de afaceri, iar acesta va fi al 10-lea. iHUB va reprezenta o platformă de cooperare între aceste instituții.”

iHUB este creat cu suportul Guvernului Regatului Norvegiei în cadrul unui parteneriat public-privat între Universitatea Tehnică a Moldovei și Centrul de Excelență în domeniul TIC Tekwill finanțat din surse USAID și are drept scop dezvoltarea comunității IT din Republica Moldova și susținerea ideilor și a startupurilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus