Ministrul Iurie Chirinciuc a avut o întrevedere cu reprezentantul Băncii Mondiale, David Michael Gould, economistul principal din Oficiul Economistului Șef pentru Europa și Asia Centrală. Întrevederea are loc în cadrul vizitei David Michael Gould la Chișinău în perioada 23 septembrie -1 octombrie 2016 pentru elaborarea Studiului EAC privind conectivitatea și creșterea inclusivă. În acest scop, au loc diverse întrevederi cu partenerii din RM pentru discutarea modalităților în care conectivitatea globală a influențat dezvoltarea economică a RM.
Iurie Chirinciuc a prezentat trei proiecte primordiale ale Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor de conectivitate care necesită o finanțare din partea Băncii Mondiale. În acest sens, s-a enumerat importanța finanțării elaborării studiilor de fezabilitate pentru proiectele de prioritate ale Ministerului cu privire la construcția drumului de centură al orașului Chișinău, construcția Aeroportului Internațional Bălți-Leadoveni și reabilitarea drumului Chișinău-Bălți-Criva, care face conexiune cu Ucraina și țările de vest ale Europei. În același context, Iurie Chirinciuc a accentuat despre proiectele de perspectivă stipulate și în Strategia Transport și Logistică 2013-2022 a Ministerului, și anume, construcția unei autostrăzi Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa care va face conexiune prin podul rutier peste râul Prut cu autostrada Târgul Mureș-Iași- Ungheni.
În cadrul subiectelor abordate, Iurie Chirinciuc a aprofundat discuțiile și despre posibilitatea construcției drumurilor cu taxă. În acest scop vor fi necesare unele modificări în legislația de ramură. De asemenea, oficialul a precizat că o atenție specială se acordă și asupra drumului Chișinău –Leușeni prin efectuarea lucrărilor de lărgire al acestuia de la două la patru benzi.
La rândul său, Dl. David Michael Gould a confirmat necesitatea acordării suportului de finanțare a tuturor priorităților propuse precizând că pentru proiectele enumerate se va pune accent pe selectarea în funcție de prioritizarea acestora.
Potrivit MTID, Banca Mondială a acordat un credit în sumă de 80 mln dolari pentru construcția a 300 de drumuri locale. În acest context, lista de solicitări ale Ministerului către Banca Mondială mai include și continuitatea colaborării privind reabilitarea a încă 500 km de drumuri naționale. Anterior, Banca Mondială a acordat suport pentru elaborarea Strategiei Transport Terestru 2008-2017, Strategiei de Transport și Logistică 2013-2022 și pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru proiectele de drumuri.