Fundația Est–Europeană – Moldova a prezentat, marţi, 4 octombrie 2016, în cadrul unui Culb de presă, studiul „Monitorizarea calităţii apei potabile distribuite în sistemele de apeducte centralizate din oraşele Republicii Moldova”
Studiul s-a desfăşurat în toate raioanele R. Moldova, inclusiv trei municipii şi Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, în perioada iulie–septembrie 2016. Studiul a fost realizat în două etape: prelevarea probelor şi analiza rezultatelor.
Probele au fost prelevate în marea majoritate din apeductele centralizate (apa de la robinet) ale instituţiilor publice (Instituţii Medico-Sanitare Publice, Instituţii Preşcolare etc.), precum şi de la persoane fizice. Probele de apă au fost prelevate independent de către monitorii proiectului în prezenţa reprezentanţilor organizaţiilor responsabile de distribuţia apei în regiuni (în majoritatea localităţilor), conform instrucţiunilor oferite de către laboratorul „Geolab” al Institutului de Chimie al AŞM, laboratoarele microbiologice a CSP Cahul, CSP Bălţi şi Laboratorul încercări produse agroalimentare al Î.S. „Centrul de Metrologie Aplicată şi Cercetare”. Monitorii au dispus de echipamente de prelevare şi recipiente specifice fiecărui loc de prelevare.
Calitatea apei a fost cercetată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului cu privire la instituirea Sistemului informaţional automatizat „Registrul de stat al apelor minerale naturale, potabile şi băuturilor nealcoolice îmbuteliate” nr. 934 din 15.08.2007. Calitatea apelor a fost analizată conform parametrilor fizico-chimici şi microbiologici.
S-au prelevat probe de apă potabilă din 45 de localităţi ale Republicii Moldova. În cadrul studiului în 96 de probe de apă potabilă s-au analizat indicii fizico-chimici. Conform parametrilor fizico-chimici investigaţi, 30 probe (30,6 %) corespund cerinţelor de calitate prevăzute în HG nr. 934 din 15.08.2007. În 66 de probe unii parametri fizico-chimici depăşesc valorile admise în legislaţie. În 75 de probe s-au investigat indicii microbiologici, din care 42 de probe (56%) sunt conforme şi 33 probe (44%) nu corespund normelor sanitare. În probele examinate, apele subterane, în comparaţie cu cele de suprafaţă, au prezentat majoritatea neconformităţilor. Cele mai multe neconformităţi au fost înregistrate pentru următorii parametri chimici de calitate: sodiu, amoniu, sulfaţi, fier total, nitriţi, fluoruri, nitraţi şi bor.
Sudiul detaliat poate fi găsit pe site-ul Fundaţiei Est-Europene Moldova – www.eef.md.