Membrii Cabinetului de miniştri au avut astăzi o şedinţă comună cu Ambasadorii ţărilor membre ale Uniunii Europene şi a Elveţiei la Chişinău, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip şi şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. În cadrul reuniunii a fost prezentat Raportul de analiză comună a Uniunii Europene „Programarea în Republica Moldova”, care reprezintă o analiză comună a contextului de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova şi a Cadrului de parteneriat cu UE.
Prim-ministrul Pavel Filip a subliniat că autorităţile de la Chişinău apreciază susţinerea şi asistenţa acordată Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. Totodată, şeful Guvernului a mulţumit pentru deschiderea manifestată în procesul de intensificare a dialogului bilateral, atât între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, cât şi între ţara noastră şi statele membre UE, menţionând că discuţiile vor continua săptămâna viitoare la Bruxelles, în cadrul Comitetului de Asociere RM-UE.
„Dialogul RM-UE este o recunoaştere a eforturilor noastre de a reveni în albia normalităţii cu aplicarea agendei de reforme şi este şi un rezultat al avansării pe calea procesului de reformare, inclusiv prin implementarea Foii de parcurs”, a declarat Prim-ministrul.
În acelaşi timp, Pavel Filip a spus că în prezent se lucrează la elaborarea Agendei de Asociere pentru anii 2017-2019 şi la îndeplinirea condiţionalităţilor pentru agrearea Acordului de cooperare cu Fondul Monetar Internaţional.
„Analiza prezentată este una extrem de utilă, o vom studia atent şi vom prelua cele mai bune soluţii identificate. Acest document va fi ghid pentru Planul de activitate al Guvernului pentru perioada următoare. Propunerile înaintate ne vor ajuta să definim Agenda de reforme şi să ne prioritizăm acţiunile. Republica Moldova îşi va urma cursul său european, altă opţiune nici nu se pune în discuţie”, a declarat Pavel Filip.
La rândul său, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a vorbit despre importanţa continuării parteneriatului strategic al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană şi stabilirea obiectivelor comune în realizarea reformelor şi asigurarea dezvoltării ţării. În acelaşi timp, oficialul european a apreciat progresul înregistrat de Guvernul de la Chişinău în implementarea Foii de parcurs stabilită cu autorităţile de la Bruxelles.
„Documentul prezentat astăzi descrie detaliat situaţia din Republica Moldova în 13 domenii, evidenţiind cele mai importante probleme care trebuie depăşite, prin eforturi şi angajamente comune. La realizarea analizei au participat toţi ambasadorii statelor membre UE la Chişinău. Acest exerciţiu este destinat avansării parteneriatului nostru strategic în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova”, a spus Pirkka Tapiola.
Documentul de analiză stabileşte progresele înregistrare de ţara noastră în valorificarea suportului oferit de Uniunea Europeană şi partenerii de dezvoltare şi identifică direcţiile principale de colaborare pentru perioada imediat următoare. Acest Raport reprezintă sursa de referinţă principală pentru planificarea asistenţei viitoare pentru Republica Moldova din partea UE în perioada 2017-2020, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.10.2016Pavel Filip: Raportul de analiză a UE este un ghid pentru Planul de activitate al Guvernului
Comentarii (0)