În cadrul şedinţei de astăzi, Cabinetul de miniştri a aprobat Regulamentul privind monitorizarea electronică a persoanelor. Măsura se încadrează în prevederile Planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției pentru anii 2011-2016.
Conform documentului, monitorizării electronice vor fi supuse persoanele puse sub arest preventiv la domiciliu și persoanele condamnate care se deplasează fără escortă sau cei care părăsesc penitenciarul pe o perioadă scurtă de timp, în condițiile prevăzute de lege. Sistemul electronic constă în supravegherea de la distanță a locației și mișcării persoanelor supuse controlului, prin intermediul brățării speciale instalate la mână sau picior.
Subiecții monitorizați vor semna un angajament prin care își vor asuma obligațiile pe parcursul procesului de probațiune. Totodată, la aplicarea monitorizării, se va solicita acordul membrilor familiei și părților terțe cu care va locui persoana, pentru a diminua posibilele efecte negative asupra vieții private.
Tehnologiile de monitorizare vor fi utilizate pentru a reduce aglomerarea instituțiilor penitenciare și pentru o reintegrare socială mai ușoară a persoanelor aflate în conflict cu legea. Cheltuielile pentru exploatarea și întreținerea utilajului vor fi suportate din contul bugetului de stat și vor constitui o sumă de două ori mai mică decât cheltuielile necesare pentru detenție cu închisoare, aproximativ 60 de lei pe zi, anunță un comunicat al guvernului.
Trimite e-mail | Printeaza
Social
02.11.2016Executivul a aprobat Regulamentul privind monitorizarea electronică a persoanelor aflate în conflict cu legea
Comentarii (0)