Republica Moldova are oportunitatea, precum și potențialul, de a continua diminuarea sărăciei și de a crea bunăstare pentru poporul ei. Cheia acestui proces va fi continuarea politicilor de asigurare a stabilității sectorului financiar și transparentizarea economiei, a spus Cyril Muller, Vice Președintele Regional al Băncii pentru Europa și Asia Centrală. În cadrul vizitei sale în Republica Moldova, Cyril Muller a întreținut discuții axate pe reformele economice în Republica Moldova și programul de susținere al Băncii Mondiale. Cyril Muller a reiterat angajamentul Băncii Mondiale de a ajuta oamenii moldovenii de rând să obțină locuri de muncă decente și servicii publice mai bune.
Vice Președinte Regional a felicitat Guvernul cu progresele considerabile înregistrate în luarea deciziilor drastice, dar necesare, mai ales în sectorul financiar și în ceea ce ține de consolidarea fiscală. Cyril Muller a asigurat Prim Ministrul despre faptul că, Banca Mondială va depune toate eforturile pentru a debursa suma de 45 milioane dolari SUA pentru suport bugetar, pe cât de curând posibil.
“Este necesară o nouă etapă a reformelor, axată pe lupta cu corupția, pentru ca Republica Moldova să poată trece de la stabilizare economică la o creștere durabilă și crearea locurilor de muncă,” a menționat Dl Cyril Muller. “Provocările Republicii Moldova sunt imense, însă experiența altor țări arată că, investițiile, locurile de muncă și serviciile moderne apar foarte rapid, odată cu asumarea angajamentului unei bune guvernări.”
Dl Vice Președinte Regional a reconfirmat parteneriatul Băncii Mondiale cu Republica asumându-și angajamentul de a susține o economie curată și de a spori eficiența serviciilor publice. Domnia Sa a remarcat faptul că, Banca Mondială își va continua dialogul franc cu autoritățile, pentru a ajuta Republica să demonstreze rezultate tangibile cetățenilor săi. “Sper să văd bunele intenții ale Guvernului, reflectate în indicatori îmbunătățiți în următorul studiu al Băncii Mondiale “Cost of Doing Business” (“Costul reglementării de stat a activității întreprinderilor”), ce va fi publicat în februarie 2017”, a menționat Cyril Muller.
În cadrul vizitei sale, Cyril Muller s-a întâlnit cu Pavel Filip, Prim Ministru, Dl Octavian Calmâc, Vice Prim Ministru și Ministru al Economiei, Octavian Armașu, Ministru al Finanțelor, precum și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, societății civile, mass media și ai partenerilor de dezvoltare. Delegația Băncii Mondiale, de asemenea, a vizitat noua stație de pompare a Termoelectrica SA, susținută de proiectul finanțat de Bancă.
Din momentul, aderării Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale în 1992, peste 1 miliard de Dolari SUA a fost alocat pentru aproximativ 60 de proiecte din țară. La moment, portofoliul Băncii Mondiale include 9 proiecte active au un angajament total de 356.15 milioane Dolari SUA. Domeniile de suport includ reforma regulatorie și dezvoltarea mediului de afaceri, educație, asistență socială, e-guvernare, îngrijire a sănătății, agricultură, drumuri locale, mediu, și altele.
Portofoliul Corporației Financiare Internaționale pentru Republica Moldova este de 56.3 milioane Dolari SUA (53.4 milioane Dolari SUA în așteptare). Acest portofoliu constă din 78 procente de împrumuturi și 22 procente capital propriu și cvasi-capital. Agenția pentru Garantarea Investițiilor Multilaterale a oferit garanții în sumă de 95 milioane Dolari SUA. Ambele instituții sunt membre ale Grupului Băncii Mondiale.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.11.2016Banca Mondială va depune toate eforturile pentru a debursa suma de 45 milioane dolari SUA pentru suport bugetar, pe cât de curând posibil
Comentarii (0)