Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
16.11.2016

Doi oameni de afaceri au fost reţinuţi, la Bălţi, pentru defrişarea ilegală a pădurii şi construcţia unui bazin acvatic în spaţiul forestier

Fondatorul şi administratorul unei companii din Bălţi au fost reţinuţi, cu puţin timp în urmă, de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în cadrul unui dosar de abuz în serviciu. Ambii sunt suspectaţi de defrişarea ilegală a 9 hectare de pădure, - parcela Ivanovca, Făleşti,- cu prejudicierea bugetului de stat cu peste 1 000 000 de lei.

În fapt, oamenii de afaceri ar fi luat în arendă, pentru 49 de ani, 28 de hectare de pădure pentru exploatarea acesteia în scop de vânătoare. Potrivit contractului, semnat între firmă şi Agenţia Moldsilva, arendaşii urmau să asigure paza şi regenerarea pădurii, să valorifice masa lemnoasă, în limitele tăierii de îngrijire, să crească efectivul de animale şi să exploateze raţional rezervele forestiere.  Însă, începând cu luna iunie 2016, oamenii de afaceri, împreună cu alte persoane fizice, contrar prevederilor contractuale, au efectuat lucrări de construcţie capitală a unui bazin acvatic şi a două drumuri de acces spre acesta.  Pentru realizarea lucrărilor, arendaşii au defrişat în jur de 9 hectare de pădure şi au decopertat neautorizat solul, prejudiciind statul cu peste 1 000 000  de lei.

În urma investigaţiilor preliminare, ofiţerii CNA şi procurorii au constatat că agentul economic ar fi acţionat în cârdăşie cu funcţionari din cadrul Inspectoratului Ecologic şi ai Întreprinderii de stat pentru silvicultură Bălţi. Astăzi, mai multe percheziţii au avut loc la cele două instituţii, dar şi la agentul economic, de unde au fost ridicate probe relevante pentru cauză, iar persoanele vizate au fost escortate pentru audieri la Direcţia teritorială Bălţi a CNA.

Potrivit CNA, investigaţiile continuă, iar fondatorul şi administratorul agentului economic au fost reţinuţi pentru 72 de ore. În cazul în care le va fi dovedită vinovăţia, cei doi riscă o pedeapsăcu amendă în mărime de până  la 2350 unităţi convenţionale sau  închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Cauza penală este gestionată sub conducerea Procuraturii anticorupţie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus