Parcul Industrial ”Tracom” trebuie să devină atât o platformă model pentru celelalte parcuri industriale din țară, cât și o carte de vizită a Republicii Moldova pentru investitorii străini, prezentându-le tot potențialul nostru investițional. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul vizitei la PI ”Tracom” cu ocazia aniversării a cinci ani de activitate.
În cadrul discuțiilor cu cei peste 40 de rezidenți ai PI, vicepremierului Octavian Calmîc, a menționat că ”Tracom” este unul din proiectele de succes a paradigmei înaintate de Ministerul Economiei acum 5 ani, care avea la bază revitalizarea sectorului industrial al țării în baza activelor platformelor industriale aflate în declin, prin crearea locurilor noi de muncă, dezvoltarea producției orientată spre export, etc. ”Mai mult, în 2015, la inițiativa PI „Tracom” a fost creată Asociația Patronală a Parcurilor Industriale din Moldova, care are menirea să asigure o platformă unică de colaborare între administratorii celor 10 parcuri industriale din țară și instituția centrală de specialitate in domeniu, Ministerul Economiei. Prezența acestei organizații asociative, permite administratorilor parcurilor industriale să contribuie cu efort conjugat la crearea în Republica Moldova a unui climat economic și de afaceri eficient pentru toate parcurile industriale, corelând standardele industriale din țara noastră cu cele ale Uniunii Europene, pentru dezvoltarea mediului de afaceri în plan local, național, regional și european”, a menționat ministrul Economiei.
Potrivit directorului general al PI ”Tracom”, Ion Lupu, în cei 5 ani de activitate, volumul de investiții doar a SA „Tracom” în Parcul Industrial a constituit 33 milioane lei, aceste resurse fiind investite pentru renovarea și reabilitarea rețelelor proprii de distribuție a utilităților, iluminat și securitate perimetrală, reamenajarea spațiilor, etc. ”Acum un an au demarat o serie de investiții majore pentru reabilitarea și modernizare căilor de acces și transport în parcul industrial, de pregătire a unei hale de producere pentru investitori, care, într-un final, vor deschide noi oportunități pentru realizarea unor noi proiecte investiționale, crearea locurilor de muncă, etc”, a punctat Ion Lupu.
Ministrul Economiei a participat la lansarea a doi rezidenți noi în cadrul PI ”Tracom” – Alcores-Design SRL, specializată în producția ferestrelor de termopan, și Paninella SRL, unul din liderii pe piața semifabricatelor congelate din Moldova, care au venit cu un volum sumar de investiții de 18,5 milioane lei și cu o cifra de afaceri planificată pe an de 32 milioane lei.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, în Parcul Industrial ”Tracom” își desfășoară activitatea 42 de rezidenți, societăți de producție industrială și servicii, cu 1 371 de salariați. Cifra de afaceri, impozite defalcate la bugetul de stat pentru 9 luni de activitate în anul curent a fost de 792 milioane lei și, respectiv, 139 milioane lei, iar volumul total al investițiilor realizate până în prezent în PI constituie 427 milioane lei. Conform datelor statistice, cifra de afaceri în cinci ai de activitate a PI constituie 2 miliarde 277 milioane lei, iar la bugetul de stat au fost defalcate 436 milioane lei.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.11.2016Octavian Calmîc: ”PI Tracom trebuie să devină o carte de vizită a Republicii Moldova pentru investitorii străini”
Comentarii (0)