Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.12.2016

Proiectul sistemului administrației penitenciare, aprobat de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică

Proiectul sistemului administrației penitenciare, aprobat de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică

Funcționarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar li se va stabili expres interdicția de a cauza, încuraja sau tolera orice formă de tortură, tratament inuman sau degradant asupra persoanelor aflate în custodia instituțiilor penitenciare. Membrii Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine public, au aprobat astăzi, în primă lectură, Proiectul sistemului administrației penitenciare.

Potrivit autorilor, proiectul propune ca element inovațional dreptul la locuință de serviciu, precum și va reglementa atât sistemul administraţiei penitenciare, cât şi statutul funcţionarului public cu statut special din cadrul acestui sistem. Astfel, personalul sistemului penitenciar va fi unul profesionist, neutru din punct de vedere politic, demilitarizat și va include angajați civili, funcționari publici și funcționari publici cu statut special.

Funcţionarii publici cu statut special vor avea obligaţiuni cu caracter excepţional ce prezintă un grad sporit de pericol în cadrul exercitării atribuţiilor de serviciu, având posibilitatea de a utiliza, la necesitate, arma din dotare sau alte mijloace speciale.

Membrii Comisiei au aprobat, în prima lectură, modificări prin care conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice republicane, municipale, și
raionale vor fi numiţi în funcţie și eliberați de Ministerul Sănătăţii. Actualmente, medicii-șefi raionali și municipali sunt numiți și eliberați din funcție de către autoritățile publice locale. De asemenea, administrația publică locală va fi obligată să asigure, cu titlu gratuit, spații pentru instituțiile medico-sanitare publice.

În aceeași ședință, deputații au aprobat, în I lectură, instituirea Agenției recuperarea bunurilor infracționale (ARBI), instituție cu statut autonom, în subordinea Centrului Național Anticorupție. Potrivit proiectului, instituția va urmări recuperarea activelor și fondurilor obținute din infracțiuni, în special, cele de corupție, spălare a banilor și criminalitate organizată. Vor fi recuperate bunurile infracționale aflate atât pe teritoriul țării, cât și cele de peste hotare.

Comisia a avizat pozitiv ratificarea Convenției Consiliului Europei împotriva traficului de organe umane, semnată de Republica Moldova la 25 martie 2015, alături de alte 14 state. Convenția reprezintă un instrument juridic de prevenire și combatere a traficului de organe umane.
 
Toate proiectele urmează a fi aprobate de plenul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus