Astăzi, 22 decembrie 2016, Ministerul Educației din Republica Moldova și Ministerul Educației Naționale şi Cercetării Științifice din România au semnat un Protocol de colaborare în domeniul educației pentru anii 2016 – 2019.
Noul protocol de colaborare va avea o durată de patru ani, în cadrul acestuia urmând să fie organizate mai multe acțiuni precum: schimb de burse pentru elevi și studenți (5000-5500 burse), stagii de formare pentru cadrele didactice din învățământul universitar și preuniversitar, mobilități pentru studenți ect.
Ministrul Corina Fusu le-a mulțumit partenerilor români pentru colaborare și a menționat că Guvernul României a fost şi rămâne unul dintre cei mai importanți susținători ai sistemului educațional din Republica Moldova. Prezentul Protocol este al treilea tratat pe care îl semnăm cu România în domeniul educaţiei.
Ministrul a trecut în revistă acțiunile care urmează realizate în urma semnări acestui Protocol, dar și realizările care au avut loc până în prezent.
„Noi pentru prima dată am reuşit să negociem cu Partea română faptul că la bursele de masterat şi doctorat vor putea candida şi absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova la specialitățile acreditate de o Agenție de evaluare a calității, înscrisă în Registrul European de Asigurare a Calității în Învățământul Superior. Anterior acest drept îl aveau doar cetăţenii R. Moldova deţinători ai diplomelor de studii din România şi alte ţări europene”, a declarat Corina Fusu.
La rândul său, Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova a precizat că domeniul educațional este unul de interes cheie pentru România, iar colaborarea dintre cele două state pe această dimensiune este foarte dinamică. „Acest nou acord confirmă încă o dată sprijinul acordat constant Republicii Moldova”, a menționat oficialul român.
Potrivit Ninisterului Educației, anterior, cooperarea României cu Republica Moldova s-a desfășurat în baza unui document similar valabil pentru perioada 2012-2015.