Teodor Meleșcanu, propus pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe, a declarat, miercuri, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului, că România și Republica Moldova se vor reunifica prin aderarea la Uniunea Europeană.
"În legătură cu Republica Moldova, poziția mea este foarte clară și simplă. România și Moldova vor fi țări care se vor reunifica prin intrarea Moldovei în UE, caz în care toate problemele care privesc frontiera vor fi doar probleme spirituale și nu probleme reale. (...) Acesta este modul în care văd eu realizarea acestui obiectiv național al României", a spus el.
Meleșcanu a adăugat că România va sprijini evoluția pro-europeană a Republicii Moldova, prin aspecte concrete. În acest sens, el a menționat că din împrumutul din 150 de milioane de euro aprobat de Guvernul Ponta până acum a fost acordată o singură tranșă.
"Mai sunt două tranșe care trebuie să fie rapid puse în aplicare și vom insista pentru acest lucru. Este nevoie ca cetățenii Republicii Moldova să vadă în mod practic că România e o țară preocupată de dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova și care are în vedere și creșterea nivelului lor de trai. Tot ce înseamnă construirea de poduri, interconectarea rețelelor electrice, a rețelelor de gaze, toate aceste proiecte sunt menite să dea acest mesaj foarte clar care se va răsfrânge și asupra vieții fiecărui cetățean din Republica Moldova", a declarat Meleșcanu.
El a adăugat că MAE va acorda un sprijin foarte ferm pentru deschiderea rapidă a biroului NATO la Chișinău.
Teodor Meleșcanu a abordat și chestiunea implicării României în rezolvarea conflictului transnistrean.
"România nu s-a retras, România a fost scoasă din structura care negocia pe problemele Transnistriei. (...) Planuri existente sunt foarte multe, (...) dar în realitate trebuie să existe și o disponibilitate din partea principalilor jucători din acest domeniu, pentru a găsi o soluție la problema Transnistriei. Principalii jucători sunt: Federația Rusă, Moldova și Ucraina. Ceea ce putem face și trebuie să facem mult mai serios este implicarea noastră în troica în care este reprezentată și UE și să facem auzită vocea noastră și ideile pe care le avem în legătură cu rezolvarea conflictului transnistrean", a precizat el.
Dezvoltând chestiunea relațiilor cu țările vecine, Meleșcanu a spus că el concepe politica externă a României "sub aspectul unor cercuri concentrice".
"Prima prioritate pentru mine sunt țările vecine. Din păcate, la ora actuală, relațiile noastre cu vecinii nu sunt relații foarte bune sau așa cum le-am dori noi. Până acum aveam o zicală, spuneam că cel mai bun vecin al României este Marea Neagră. Nici măcar Marea Neagră nu mai este un bun vecin prin (...) schimbarea dramatică a echilibrului strategic în această zonă. În aceeași primă zonă intră Ungaria, Bulgaria, Serbia, Moldova și Ucraina. Sunt țări vecine — pentru toate avem în programul de guvernare prevăzute foarte multe lucruri", a explicat el.
Meleșcanu a reamintit că în 1996 a negociat și semnat la Timișoara Tratatul de bază dintre România și Ungaria.
"Parteneriatul strategic — care a fost și el unul dintre documentele importante — a rămas, din păcate, la nivel de document. Vă asigur (...) că printre primele acțiuni pe care le voi face vor fi cele legate de țările vecine, evident, Ungaria fiind una dintre ele", a menționat el. Agerpres
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.01.2017Meleșcanu: România și Republica Moldova se vor reunifica prin intrarea Republicii Moldova în UE
Comentarii (0)