Cetățenii Republicii Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Germania vor beneficia de pensii și prestații sociale din acest stat. În acest sens, astăzi, 12 ianuarie curent, în cadrul conferinței de presă, viceministrul Muncii, Protecției Sociale si Familiei, Viorica Dumbrăveanu și secretarul de stat al Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Thorben Albrecht au semnat Acordul dintre Republica Moldova și Republica Federală Germania în domeniul securității sociale.
Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Republica Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.
Conform documentului, cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de urmaș, pensii de dizabilitate determinată de boli obișnuite, pensii și indemnizații de dizabilitate determinată de accidente de muncă și boli profesionale. Totodată, pe perioada de activitate, aceștia vor fi asigurați cu prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.
„Semnarea acestui Acord pentru Republica Moldova are o dublă importanță, în primul rând asigurăm protecție și susținere cetățenilor noștri care prin activitatea lor contribuie la bunăstarea Germaniei pe plan economic și social, iar pe de altă parte, creăm condiții favorabile pentru ca migranții din Republica Moldova să revină în țară, deoarece la atingerea vârstei de pensionare aceștia vor putea beneficia de pensia dobândită în Germania pe teritoriul țării noastre”, a declarat viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Viorica Dumbrăveanu.
La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Thorben Albrecht a menționat: „Mă bucur mult că astăzi am semnat acest Acord de securitate socială între Republica Moldova și Republica Federală Germania și vreau să mulţumesc autorităților din Republica Moldova pentru deschidere, cooperare constructivă și eficientă. Îmi exprim speranța că efectele benefice ale Acordului se vor face simțite în scurt timp după ce vor fi finalizate, de ambele state , procedurile necesare pentru intrarea sa în vigoare”.
Potrivit prevederilor Acordului, la stabilirea dreptului la pensie se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica în acest sens, legislația națională în domeniu. Atât Republica Moldova, cât și Germania vor calcula și achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care acesta domiciliază.
Precizăm că, Republica Moldova a semnat 11 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia şi Lituania, Acordul cu Germania fiind al 12-lea la număr. De asemenea, la etapa de negocieri se află acordurile cu Letonia, Turcia, Israel, Italia și Federația Rusă
Trimite e-mail | Printeaza
Social
12.01.2017Cetățenii Republicii Moldova care desfășoară o activitate de muncă în Germania vor beneficia de pensii și prestații sociale din acest stat
Comentarii (0)