Trimite e-mail | Printeaza
IT
17.01.2017

Numărul întreprinzătorilor intrați pe piața de comunicaţii electronice și piața de servicii poștale este în creștere

În anul trecut, 26 de persoane fizice și juridice, înregistrate în calitate de întreprinzători, au obținut, în baza notificărilor transmise Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), dreptul de a furniza rețele și servicii publice de comunicații electronice și 28 de întreprinzători - dreptul de a furniza servicii poștale. Persoanele în cauză, potrivit regulilor regimului de autorizare generală, au fost înscrise în Registrul public al furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice și, respectiv, în Registrul public al furnizorilor de servicii poștale, registre publicate pe pagina web oficială a ANRCETI.

Din cei 26 de întreprinzători care au intrat pe piața de comunicații electronice 22 - au ales să furnizeze atât reţele, cât şi servicii publice de comunicații electronice, iar patru - numai servicii. Pe primele trei locuri în topul preferințelor întreprinzătorilor au fost rețelele publice terestre de acces la puncte fixe, serviciile de acces la Internet şi cele de retransmisie a programelor audiovizuale.

În anul de referință, numărul întreprinzătorilor înscriși în Registrul public al furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice a crescut, față de anul 2015, cu 0,7% și totalizat 551. Dintre aceștia, 392 – beneficiază de dreptul de a furniza atât reţele, cât şi servicii publice de comunicaţii electronice, 88 – de a furniza rețele și 71 – servicii de comunicaţii electronice.

Din cele 28 de persoane înscrise anul trecut în Registrul public al furnizorilor de servicii poștale, 11- dețin dreptul de a furniza servicii din afara sferei serviciului poștal universal, iar 17 -  dreptul de oferi atât servicii din sfera serviciului poștal universal, cât și din afara sferei acestui serviciu. Serviciul poștal universal reprezintă furnizarea permanentă a unui set de servicii poştale (trimiteri poștale și colete poștale interne și internaționale, servicii de trimitere recomandată internă și internațională, etc.), de o calitate determinată, în toate localităţile de pe teritoriul ţării, la preţuri accesibile pentru toţi utilizatorii. 

ANRCETI aplică regimul de autorizare generală a activităţilor în domeniul comunicaţiilor electronice începând cu anul 2008, iar a activităților în domeniul serviciilor poștale – din octombrie 2016. Acest regim se rezumă la faptul că persoana fizică sau juridică care intenţionează să furnizeze reţele şi/sau servicii publice de comunicaţii electronice ori servicii poștale  transmite la ANRCETI o notificare cu privire la această intenție, după care îşi poate începe activitatea. Ulterior, ANRCETI eliberează solicitantului o declaraţie informativă/certificat - tip prin care se atestă depunerea notificării şi înscrierea acestuia în Registrul public respectiv al furnizorilor, precum şi drepturile şi obligaţiile furnizorului de comunicații electronice ori de servicii poștale.

Procedura de autorizare generală este gratuită, iar dreptul de a furniza rețele și servicii publice de comunicaţii electronice sau servicii poștale se acordă pe un termen nelimitat, anunță Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus