Viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Anastasia Oceretnîi a participat astăzi, 18 ianuarie curent, la evenimentul de lansare a proiectului „Servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilități pentru susținerea măsurilor de promovare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului”.
Scopul proiectului este de a spori încrederea între organizațiile societății civile și administrația publică locală de pe ambele maluri ale râului Nistru și UTA Găgăuzia prin implicarea acestora în procesul de implementare a Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.
În deschiderea evenimentului, Anastasia Oceretnîi a menționat că respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi psiho-sociale şi asigurarea integrării lor în comunitate este o prioritate pentru Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
„Implementarea proiectului lansat astăzi va contribui semnificativ la schimbarea vieții persoanelor cu dizabilități intelectuale și familiilor lor, prin crearea și dezvoltarea mai multor servicii sociale care vor asigura integrarea acestora în societate. Cu suportul partenerilor de dezvoltare și cu implicarea reprezentanților autorităților publice centrale și locale și a organizațiilor neguvernamentale vom avea o comunitate incluzivă în țara noastră”, a declarat viceministra.
Proiectul va fi implementat în cinci raioane ale țării, iar în total, vor fi înființate 6 servicii sociale pentru persoanele cu dizabilități: 5 echipe mobile și un centru de zi. Peste 125 de copii cu dizabilități și familiile lor vor beneficia anual de aceste servicii, aflându-se în familie și comunitate. ONG-urile, autoritățile publice locale, jurnaliști și personalul serviciilor vor beneficia de diverse activități de consolidare a capacităților și vor fi pregătiți pentru acordarea suportului persoanelor cu dizabilități pentru ca acestea să ducă un trai decent în societate. Voluntarii de pe ambele maluri ale Nistrului și UTA Găgăuzia vor fi implicați în reprezentații de teatru forum și vor folosi arta pentru a preveni și stopa stigmatizarea și discriminarea persoanelor cu dizabilități.
„Prin acest proiect, Uniunea Europeană contribuie la dezvoltarea protecției sociale și la asigurarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități. Proiectul este parte a Programului „Măsuri de Consolidare a Încrederii”, care are ca scop de a contribui la soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și de a promova consolidarea încrederii. Uniunea Europeană crede că un angajament solid cu societatea civilă este important. Tocmai de aceea, prin acest program, este oferit suport societății civile pentru a promova schimbul de experiență și creșterea de competențe pe ambele maluri ale râului Nistru" , a declarat Ekaterina Dorodnova, Counsellor Political Affairs, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
Potrivit MMPSF, proiectul „Servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilităţi pentru susţinerea măsurilor de promovare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de către Asociația Keystone Moldova în parteneriat cu Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD) și Centrul de Reabilitare și Consultanţă „OSORC”.
Trimite e-mail | Printeaza
Social
18.01.2017Uniunea Europeană acordă suport în crearea serviciilor sociale pentru persoanele cu disabilități de pe ambele maluri ale Nistrului
Comentarii (0)