Reforma sistemului de supraveghere de stat a sănătății publice, a fost examinată, astăzi, în cadrul unei şedinţe de lucru la Guvern, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip. Premierul a menţionat că anul acesta debutează cu o serie de reforme sociale importante, inclusiv în domeniul sănătăţii. Pentru monitorizarea şi buna desfăşurare a reformelor a fost creată, chiar în şedinţa de ieri a Guvernului, o unitate de implementare a reformelor. Printre priorităţile Guvernului se numără şi reforma sistemului de supraveghere de stat a sănătății publice.
La indicaţia Premierului, Ministerul Sănătăţii a prezentat câteva propuneri de reformare a domeniului respectiv. Potrivit specialiştilor, reforma în acest sector se impunea de mult timp, dat fiind că actualul sistem este unul învechit şi nu corespunde necesităţilor populaţiei şi cerinţelor internaţionale. Printre principalele probleme au fost enumerate structura exagerat de mare, dublarea funcţiilor cu Agenţia Naţională de Securitate a Alimentelor, fondurile fragmentare pe centrele de sănătate publică, salariile mici.
Pe parcursul anilor, s-au făcut mai multe tentative de restructurare a sistemului de sănătate publică, inclusiv regionalizarea laboratoarelor, care poate servi ca model pentru reformarea Centrelor de sănătate publică.
În context, Prim-ministrul Pavel Filip a subliniat că „în toate reformele este foarte important să arătăm oamenilor ce vrem, cum va arăta sistemul reformat şi cum va funcţiona acesta. Mai întâi să stabilim modelul dorit, după care să venim cu restructurări şi să facem investiţiile necesare”.
Pavel Filip a mai spus că nu trebuie să ne fie frică de măsuri radicale, dacă acestea vor avea un impact pozitiv pentru beneficiarii sistemului.
Participanţii la discuţii au fost unanimi în ce priveşte necesitatea stringentă de reformare a sistemului de sănătate publică, care să fie focusat pe prevenție, promovarea modului sănătos de viață, contracararea riscurilor de sănătate publică. Au susţinut ideea reformării sistemului de sănătate publică şi reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care au declarat că vor sprijini elaborarea politicilor în acest domeniu, anunță un comunicat al executivului.
În urma discuţiilor purtate, Prim-ministrul Pavel Filip a dat indicaţii Ministerului Sănătăţii să acumuleze toate propunerile avansate în vederea reformării sistemului, să extindă cercul participanţilor la consultări şi, în termen restrâns, să prezinte Guvernului spre aprobare conceptul final al reformei sistemului de supraveghere de stat a sănătății publice.
Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
19.01.2017Pavel Filip a cerut demararea reformei sistemului de supraveghere de stat a sănătății publice
Comentarii (0)