Piața de consultanță în domeniul exportului se va îmbogăți în curând cu experți certificați de una dintre cele mai prestigioase instituții la nivel european - Institutul Britanic de Export. Astăzi au fost lansate instruirile în domeniul tranzacțiilor de export pentru 20 de specialiști de pe ambele maluri ale râului Nistru, selectați în bază de concurs. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și realizat în cadrul Programului de consolidare a încrederii, implementat de PNUD Moldova.
Timp de cinci luni participanții vor fi familiarizați cu instrumentele necesare pentru desfășurarea tranzacțiilor de comerț internațional: proceduri vamale, regimuri de comerț internațional, instrumente de facilitare a comerțului, stabilite de Acordul de Asociere cu UE, ș.a. Cel puțin 15 dintre ei vor fi certificați la nivel internațional, în urma evaluării performanțelor.
Astfel, companiile de pe ambele maluri ale râului Nistru vor beneficia de servicii calitative pentru a-și fortifica potențialul de export.
„Creșterea exportului asigură dezvoltarea mediului de afaceri. Piața are nevoie de specialiști în domeniu pe ambele maluri ale râului Nistru, iar acest proiect va contribui direct la sporirea capacităților asociațiilor de business și a companiilor în extinderea rețelelor de cumpărători pe piața externă”, a menționat Andrei Darie, Managerul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” la evenimentul de lansare a instruirilor. O cercetare efectuată în cadrul Programului denotă că atât companiile de pe malul drept, cât și cele de pe malul stâng, au nevoie de servicii profesioniste în domeniul exportului.
Activitățile de instruire și certificare vor fi asigurate de Institutul de Export din Marea Britanie, precum și de experții companiei de consultanță Public Administration International din Marea Britanie. La nivel local instruirile vor fi organizate AO Alternative Internaționale de Dezvoltare (Chișinău) și AO Sigma-expert (Bender).
Programul “Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” contribuie la sporirea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistrul prin implicarea reprezentanților mediului de afaceri, autorităților locale și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a businessului și infrastructurii sociale. Programul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.01.2017UE contribuie la îmbunătățirea capacității de export a companiilor de pe ambele maluri ale râului Nistru
Comentarii (0)