Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.01.2017

Ioniță: Politica monetară restrictivă a lăsat economia fără bani

Ioniță: Politica monetară restrictivă a lăsat economia fără bani

Economia Republicii Moldova este slab dezvoltată ca urmare a lipsei sistemelor alternative de finanțate. Unica soluție sunt băncile, dar politica monetară restrictivă BNM limitează creditarea. Acest lucru s-a întâmplat după jaful sistemului bancar din anul 2014 care a generat deprecierea leului, explozia prețurilor și încetinirea economiei.

”BNM a înăsprit politica monetară prin majorarea rezervelor minime obligatorii pentru resursele atrase în lei de la 14% la 35% și a ratei de bază de 5,5 ori de la 3,5% la 19%. Toate aceste acțiuni nu au rămas fără urmări: economia a fost desecată de bani, masa monetară s-a redus de la 62,3% din PIB în 2013 până la 52,4% în 2015. Astfel prin politicile sale BNM a sustras din economie peste 13 miliarde lei, dacă raportăm la PIB. Ba mai mult, cetățenii s-au speriat de deprecierea leului și au redus economiile în lei în favoarea celor în valută străină”, a declarat expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță la emisiune ”15 minute de realism economic”.

Expertul susține că instrumentele monetare arată bine în teorie, însă în practică lucrurile stau altfel. Și un exemplu sunt împrumuturile acordate persoanelor fizice și juridice. ” La sfârșitul lunii decembrie 2016, volumul creditelor acordate persoanelor fizice pentru consum, procurări de imobil și inițierea unei afaceri s-au ridicat la 6,48 miliarde lei.  Din aceste credite 3,5% sunt credite neperformante sau compromise. În același timp, volumul creditelor oferite agenților economici se ridică la 29,1 miliarde lei, iar ponderea creditelor neperformante sau compromise este de 3,5 ori mai mare decât în cazul persoanelor fizice și atinge nivelul mediu de 12,4%. În domeniul construcțiilor și serviciilor ele ating o cota alarmantă: de 31,1% și respectiv 40%”.

În opinia lui, explicația este foarte simplă, în cazul persoanelor fizice, creditele sunt mici, iar decizia de creditare se ia la nivelul ierarhic inferior al băncilor de regulă la nivel de ofițeri de credit. Altfel stau lucrurile în cazul companiilor mari. În Moldova nimeni nu dorește să discute că există o relație coruptă între agenții economici mari și conducerea de vârf a tuturor băncilor comerciale. Or, lupta cu creditele neperformante nu se face prin intermediul înăspririi politicii monetare, dar prin intermediul Procuratorii Anticorupție.

Pe final de emisiune, expertul a sugerat reducerea ratei de bază până la 3,5% și reducerea rezervelor minime obligatorii până la 20%.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus