Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.01.2017

Reducerea fenomenului salariilor în plic, în atenţia Premierului

Reducerea fenomenului salariilor în plic, în atenţia Premierului

Subiectele reducerii economiei tenebre și combaterii fenomenului salariilor în plic au fost discutate la întrevederea Prim-ministrului Pavel Filip cu reprezentanții companiei PricewaterhouseCoopers (PwC), implementator al Fondului de Bună Guvernare, finanțat de Guvernul Marii Britanii.
 
Premierul a menţionat că amploarea acestui fenomen impune identificarea unor soluţii viabile pentru a convinge agenţii economici să activeze legal şi a îmbunătăţi nivelul de colectare a impozitelor în bugetul statului. În acest scop, în cadrul Consiliului economic pe lângă Prim-ministru a fost creat un grup de lucru dedicat, care a identificat mai multe constrângeri şi a venit cu mai multe propuneri. În acest context, Pavel Filip s-a arătat interesat şi de rezultatele studiului de îmbunătățire a gradului de colectare fiscală prin implementarea măsurilor de reducere a economiei informale, efectuat de reprezentanţii companiei PwC, în cadrul activităţilor Fondului de Bună Guvernare al Marii Britanii.
 
Experţii  au vorbit despre experienţa autorităţilor fiscale din România în acest domeniu, care au lansat o reformă similară în 2013 şi care s-a soldat cu rezultate foarte bune. Potrivit lor, reforma a conţinut nu doar măsuri restrictive, dar şi o serie de măsuri de relaxare fiscală. Urmare a implementării reformei, în pofida reducerii poverii fiscale, acumulările la bugetul de stat au crescut.
 
Prim-ministrul Pavel Filip a subliniat importanţa unei sarcini fiscale echilibrate şi echitabile pentru a stimula agenţii economici să activeze în câmpul legal.
 
În urma discuţiilor, a fost exprimat interesul  pentru lansarea unui proiect asemănător cu cel din România şi în Republica Moldova, elaborarea  şi pilotarea acestuia preconizându-se a fi efectuată pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.
 
În opinia Premierului, în cadrul acestui proiect, focusul ar trebui plasat asupra  câtorva componente prioritare: identificarea unor soluţii eficiente pentru reducerea ocupării informale şi a salariilor în plic, reducerea achitărilor în numerar, liberalizarea fiscală, elaborarea metodologiei de estimare a impactului soluţiilor propuse, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus