Procesul de raportare financiară şi statistică pentru agenții economici ar putea fi simplificat, de la 1 ianuarie 2018. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, în ședința de astăzi, modificări în acest sens.
Potrivit documentului, va fi creată o platformă unică de raportare online, la care vor fi conectate Inspectoratul Fiscal de Stat, Casa Naţională de Asigurări Sociale, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, în scopul excluderii dublării informaţiei prezentate de agenţii economici către instituţiile publice. Actualmente, agenţii economici din Republica Moldova care au persoane angajate sunt obligaţi să prezinte cinci rapoarte diferite care se referă la plăţile salariale, impozitele aferente şi unele aspecte privind relaţiile de muncă. Raportul unificat FSIC16 va include toate cele 5 rapoarte și va elimina dublarea datelor raportate și volumul raportărilor cu circa 40%. Același proiect prevede eliminarea carnetelor de muncă și a schemei de încadrare în muncă la unitățile economice. Aceste date urmează a fi reflectate în raportul unificat.
În cadrul aceleiași ședințe, deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul Codului urbanismului și construcțiilor. Potrivit autorilor, în premieră, Republica Moldova va avea un asemenea document care va substitui peste 20 de acte legislativ-normative.
Potrivit proiectului, acesta va cuprinde două cărți: una dedicată dezvoltării teritoriului și localităților și alta – construcțiilor. Cartea pentru dezvoltarea teritoriului și localităților cuprinde schema de planificare națională a teritoriului, schema de dezvoltare regională și schema de planificare a teritoriului raional.
Cartea construcțiilor micșorează numărul de avizări și coordonări în procesul de construcție. Totodată, stipulează mai multe noutăți, inclusiv simplificarea procedurii de obținere a certificatului de urbanism, certificarea calității profesionale în construcții, o singură etapă de recepție a construcțiilor, se introduce o nouă exigență – utilizarea sustenabilă a resurselor naturale etc.
Comisia economie, buget și finanțe a audiat informația despre mersul procesului de înmatriculare a autovehiculelor străine cu aplicarea cotei reduse la accize. Raportorii au menționat că, până în prezent, au fost vămuite și înregistrate 4 255 de mașini, iar acumulările la buget constituie peste 92 mln de lei. A fost identificată o neînțelegere la înregistrarea mașinilor cu numere emise de regiunea transnistreană, chestiune care va fi remediată de autorități în cel mai apropiat timp. Se estimează înregistrarea a peste 60 de mașini până la 1 aprilie curent, când expira termenul-limită, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.02.2017Raportarea financiară și statistică ar putea fi simplificată
Comentarii (0)