Prezentarea operativă și calitativă a datelor statistice este un factor foarte important în procesul de elaborare și implementare a strategiilor și programelor de dezvoltare națională. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul ședinței Consiliului colegial al Biroului Național de Statistică (BNS).
În context, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că Guvernul așteaptă, începând cu anul curent, o prelucrare mai operativă și calitativă a datelor statistice, o focusare mai mare pe activitatea analitică și științifică a instituției în procesarea informației, etc. Referindu-se la interacțiunea cu mediul de afaceri, ministrul Economiei a solicitat minimalizarea numărului de rapoarte solicitate, precum și excluderea aplicării măsurilor de constrângere vizavi de agenții economici. ”Noi trebuie să stabilim relații reciproc avantajoase cu mediul de afaceri, să-l susținem și încurajăm să activeze cât mai eficient, dar nu să-l constrângem prin introducerea unor rapoarte inutile și fără efect atât asupra activității BNS, cât și a agenților economici”, a menționat Octavian Calmâc.
În scopul simplificării calculării volumelor de mărfuri exportate/importate, simplificării procesului de prelucrare a datelor, precum și realizării obiectivelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu UE și celui DCFTA, ministrul Economiei a solicitat conducerii BNS examinarea posibilității de prezentare a datelor statistice în valuta ”euro”. ”Această trecere este dictată și de faptul că în ultimii ani exporturile spre piața UE au atins cota de peste 65% din volumul total al exporturilor noastre, precum și de faptul că și cu alte piețe schimburile comerciale sunt exprimate în valuta UE”, a menționat Octavian Calmîc.
Referindu-se la problema prezentării rezultatelor Recensământului din 2014, vicepremierul Calmîc a accentuat că acestea trebuie să anunțate opiniei publice până la 31 martie curent. ”Rezultatele acestui exercițiu, depolitizat și corect, sunt așteptate atât de instituțiile de stat, mediul academic, cât și de cetățeni, deoarece reprezintă o sursă primară de analiză și bază de date pentru elaborarea și implementarea unor programe de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung”, a specificat ministrul Economiei.
Prezentând rezultatele activității instituției, directorul general al BNS, Vitalie Valcov, a menționat că printre prioritățile pentru anul 2017 se numără aprobarea legii cu privire la statistica oficială, implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului statistic național, precum și prezentarea la 31 martie curent a rezultatelor Recensământului Populației și Locuințelor din 2014.
Potrivit lui Valcov, BNS examinează oportunitățile de organizare a următorului recensământ al populației și locuințelor în 2021, iar cel agricol în 2022.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.02.2017BNS examinează oportunitățile de organizare a următorului recensământ al populației și locuințelor în 2021, iar cel agricol în 2022
Comentarii (0)