Numărul cazierelor de integritate, eliberate de Centrul Naţional Anticorupţie, a crescut semnificativ anul acesta. Aproximativ 500 de caziere de integritate au fost solicitate, de la începutul anului curent, iar printre solicitanţi sunt Curtea Supremă de Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii. Ministerele Afacerilor Interne, Justiţiei, Sănătăţii, Inspectoratul General al Poliţiei, Departamentul Instituţiilor Penitenciare, dar şi alte autorităţi publice.
Potrivit Regulamentului cu privire la ţinerea şi utilizarea cazierului privind integritatea profesională, cazierul atestă existenţa sau lipsa în baza de date cu privire la rezultatele testelor de integritate a unor menţiuni privind agentul public. Astfel, un certificat de cazier conţine: numele şi prenumele agentului public, data naşterii şi numărul de identificare; informaţii despre testarea integrităţii profesionale a persoanei; rezultatul pozitiv sau negativ al testului, precum şi data, ştampila şi semnătura coordonatorului activităţii de testare.
Cazierul de integritate nu conţine alte informaţii cum ar fi dosarele penale pornite pe numele agenţilor publici, sancţiunile disciplinare sau contravenţionale aplicate persoanei. Astfel, CNA menţionează în cazierul de integritate doar informaţia privind rezultatul pozitiv sau negativ al testului de integritate, în cazul în care agentul public a fost supus acestuia.
Amintim că, CNA eliberează certificatele de cazier privind integritatea profesională începând cu 9 februarie 2015. În anul 2015, CNA a eliberat 86 de certificate, în anul 2016 - 219, iar de la începutul lui 2017 până la data de 21 februarie - 469 de caziere de integritate.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
21.02.2017Aproximativ 500 de caziere de integritate au fost solicitate, de la începutul anului curent
Comentarii (0)