tim că asigurarea securităţii energetice a Moldovei este o prioritate absolută, regăsindu-se în Strategia Energetică a Republicii Moldova până în anul 2030, Programul de activitate al Guvernului, Acordul cu FMI, dar şi în Agenda de Asociere RM-UE. Totodată, reabilitarea drumurilor şi asigurarea populaţiei cu apă potabilă de bună calitate constituie factori primordiali ai securităţii naţionale a ţării, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Reprezentanţii UE, BERD şi BEI au venit cu recomandări referitoare la implementarea proiectelor puse în discuţie, subliniind că gestionarea corectă şi profesionistă, dar şi asigurarea transparenţei procesului contribuie nemijlocit la valorificarea asistenţei investiţionale, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Şeful Executivului a cerut ca autorităţile responsabile să prezinte lunar rapoarte privind realizarea proiectelor, în scopul asigurării implementării cu succes a acestora, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat astăzi şedinţa Comitetului de Supraveghere a proiectelor de infrastructură majore care derulează în Republica Moldova cu asistenţa financiară a partenerilor externi.
La reuniune au participat Ambasadorul UE în RM, Pirkka Tapiola, Şeful Reprezentanţei BERD în Moldova, Dimitri Gvindadze, Şeful Reprezentanţei BEI în Moldova, Antonio Castillo, precum şi reprezentanţi ai Ministerelor implicate nemijlocit în implementarea proiectelor din domeniile: securitate energetică, apă şi canalizare, infrastructura drumurilor şi transport.
În context, Premierul a reiterat angajamentul ferm al Guvernului de a continua dialogul cu partenerii de dezvoltare, în vederea valorificării eficiente a portofoliului de proiecte de infrastructură, precum și de extindere a parteneriatului pentru viitor. „Proiectele de infrastructură sunt cruciale pentru creșterea economică și bunăstarea populației, dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, şi necesită o monitorizare strictă, acțiuni sustenabile privind depășirea problemelor”, a menţionat Pavel Filip.
Totodată, Prim-ministrul a solicitat Ministerelor vizate să prezinte până la finele lunii martie curent un Plan concret de măsuri privind eliminarea deficienților existente în implementarea proiectelor investiţionale.
„Cel mai important este să venim cu propuneri bune, viabile pentru a fi finanţate de partenerii externi. De asemenea, e nevoie de mai multă deschidere, energie şi iniţiativă pentru implementarea proiectelor investiţionale, care vin să schimbe în bine viaţa cetăţenilor”, a subliniat Premierul.