Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.03.2017

Acțiunile întreprinse de Parlament în combaterea antisemitismului, apreciate de OSCE

Acțiunile întreprinse de Parlament în combaterea antisemitismului, apreciate de OSCE

Acțiunile întreprinse de autoritățile din Republica Moldova pentru conștientizarea consecințelor Holocaustului au fost discutate de Președintele Parlamentului Andrian Candu în cadrul întrevederii cu Reprezentantul personal al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru combaterea antisemitismului, Rabinul Andrew Baker, aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

Speakerul s-a referit la mai multe acțiuni importante ale Parlamentului în comemorarea victimelor Holocaustului. Este vorba de aprobarea în iulie 2016 a Declarației privind acceptarea Raportului final al Comisiei internaționale, prezidate de Elie Wiesel, privind studierea Holocaustului, precum și instituirea zilei de 27 ianuarie ca Zi națională de comemorare a victimelor Holocaustului. Pe 25 ianuarie 2017, Guvernul a aprobat un Plan complex de acţiuni pentru a promova comemorarea și studierea Holocaustului în Republica Moldova. Speakerul a anunțat că în Parlament va fi creată o Comisie care va supraveghea implementarea Planului de acțiuni și că anul viitor, de Ziua națională de comemorare a Holocaustului, va fi organizată o ședință specială a Parlamentului.

Totodată, Parlamentul a găzduit, la începutul lunii februarie, lansarea cărții ”Ghetoul din Chișinău 1941-1942”, semnată de Paul Shapiro, director al noului Oficiu pentru Relații Internaționale al Muzeului Holocaustului din Washington. Speakerul a mai anunțat că, peste două săptămâni, Parlamentul va organiza o expoziție de documente și o masă rotundă la subiectul Holocaustului.

”Parlamentul Republicii Moldova este hotărât să asigure implementarea Planului de acțiuni al Guvernului, pentru a spori cunoașterea de către public a paginilor negre din istoria noastră, cultivând astfel spiritul de toleranță și înțelegere în societate și condamnând evenimentele din trecut, pentru a nu fi repetate greșelile istoriei. Parlamentul înțelege că acest Plan de acțiuni are valoare doar dacă este implementat”, a menționat Andrian Candu.

La rândul său, Andrew Baker a apreciat acțiunile importante întreprinse de autoritățile din Republica Moldova în combaterea antisemitismului și rolul covârșitor al Parlamentului în realizarea acestora și a salutat faptul că Parlamentul menține rolul principal în supravegherea implementării Planului de acțiuni.

”Vom oferi Republicii Moldova toată asistența necesară pentru asigurarea comemorării și studierii Holocaustului în Republica Moldova și pentru combaterea antisemitismului, intoleranței și a crimelor motivate de ură”, a declarat Reprezentantul personal al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru combaterea antisemitismului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus