Întrevederea reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului, Gheorghe Bălan şi Vitalii Ignatiev, a avut loc astăzi, 14 martie, la Chişinău. Reuniunea s-a desfăşurat la sediul Misiunii OSCE din R. Moldova, în prezenţa reprezentanţilor participanţilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”.
În cadrul întâlnirii au fost trecute în revistă evoluţiile recente în dialogul Chişinău-Tiraspol şi în cadrul platformelor existente de negocieri, au fost punctate principalele probleme de pe agendă, ce urmează a fi soluţionate în mod prioritar.
Părţile şi-au expus poziţiile pe marginea unor subiecte stringente, cum ar fi asigurarea accesului nestingherit al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole, crearea condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, asigurarea liberei circulaţii a locuitorilor şi a mijloacelor de transport, deblocarea activităţii grupurilor de lucru sectoriale privind combaterea criminalităţii şi situaţiilor excepţionale, acte de stare civilă şi documentarea populaţiei, pentru economie, dar şi perspectivele înfiinţării unor grupuri de lucru sectoriale noi - pentru cultură şi promovarea patrimoniului istoric, pentru fitosanitarie şi veterinărie.
O temă abordată în cadrul întrevederii a fost introducerea controlului comun la punctul de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene Pervomaisc-Cuciurgan, pe segmentul central transnistrean.
Referindu-se la acest subiect, reprezentantul politic din partea Chişinăului, Gheorghe Bălan, a menţionat că implementarea controlului în comun la frontiera de stat moldo-ucraineană ţine strict de relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Ucraina, iar măsura luată este orientată spre modernizarea şi simplificarea controlului fluxurilor de mărfuri şi persoane transfrontaliere, precum şi la combaterea contrabandei, traficului de persoane şi a altor elemente negative prezente la frontieră.
Reprezentanţii Tiraspolului au fost îndemnaţi să renunţe la politizarea problemelor puse în discuţie şi să se concentreze la identificarea unor soluţii favorabile intereselor locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
La finalul întrevederii, reprezentanţii politici au susţinut un briefing de presă, anunță Biroul pentru reintegrare.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.03.2017Întrevederea reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană
Comentarii (0)