Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, Programul naţional de transplant pentru anii 2017-2021 şi Planul de acţiuni privind implementarea acestuia. Documentul are ca scop dezvoltarea unui sistem performant de transplant și asigurarea accesului cetățenilor la operațiile de transplant de organe, țesuturi sau celule umane.
Astfel, autorităţile îşi propun îmbunătăţirea calității serviciilor medicale prestate, urmărind creșterea cu 60% a numărului de operaţii de transplant renal şi cu 45% a operaţiilor de transplant hepatic, comparativ cu anul 2016. De asemenea, printre obiectivele stabilite în Program se regăsesc sporirea cu 10% a numărului transplanturilor de ţesuturi, demararea transplantului cardio-pulmonar, precum și extinderea acțiunilor de informare a cetățenilor în domeniul transplantului.
Totodată, în scopul creşterii numărului de donatori şi extinderii serviciului de coordonare a transplantului, se propune fortificarea capacităților Agenţiei de Transplant, crearea unui Centru de excelenţă în domeniu, precum și instituirea unei reţele naţionale de coordonare a prelevării de organe şi ţesuturi de origine umană.
Prevederile Programului urmează a fi implementate de instituţiile medico-sanitare de profil din sistemul sănătăţii, iar finanţarea acţiunilor prevăzute pentru anii 2017-2021 se va efectua din contul bugetului de stat, cu un cost estimativ de circa 420 mii de lei. Documentul aprobat este al doilea Program naţional în domeniul transplantului, primul fiind realizat în perioada 2012-2016, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
15.03.2017Guvernul a aprobat Programul naţional de transplant pentru anii 2017-2021
Comentarii (0)